Portal Rural – Casa Satului Tău!

Peste 140 de oameni de stiinta solicita UE sa opreasca folosirea custilor din fermele de animale

Distribuire rapidă:

Peste 140 de oameni de stiinta solicita UE sa opreasca folosirea custilor din fermele de animale

Dr Jane Goodall impreuna cu alti peste 140 de oameni de stiinta solicita UE sa puna capat folosirii custilor in fermele de animaleUn grup international de oameni de stiinta a trimis o scrisoare ce sustine apelul cetatenilor europeni de a pune capat utilizarii custilor pentru cresterea animalelor de ferma din intreaga Uniune Europeana. Printre acestia se numara etologul si conservationistul Jane Goodall, doctorand, Comandant al Imperiului Britanic, Mesager al Pacii din partea Organizatiei Natiunilor Unite si fondatorul Institutului Jane Goodall.Scrisoarea solicita Comisiei Europene sa elimine treptat utilizarea tuturor custilor din fermele de animale.

Peste 140 de oameni de stiinta au trimis o scrisoare catre UE in sprijinul initiativei cetatenesti europene „Incheie era custilor”, care a strans 1,4 milioane de semnaturi, somand UE sa puna capat utilizarii custilor in fermele de animale.

Dr. Goodall, care este un sustinator vocal al eliminarii custilor din fermele de animale, comenteaza: „Majoritatea oamenilor inteleg astazi ca pasarile sunt fiinte simtitoare. Am ingrijit gaini salvate din ferme – fiecare avea o personalitate distincta, toate manifestau emotii precum placere si frica. Un numar tot mai mare de cercetari stiintifice sprijina acest lucru si nu exista nicio indoiala ca viata inghesuita intr-o cusca mica provoaca suferinte mari. UE trebuie sa ia masuri in numele milioanelor de gaini si al altor animale tratate in acest mod cumplit.”

Jane Goodall, PhD, DBE

Fondator al Institutului Jane Goodall si Mesager al Pacii din partea ONU

In ciuda faptului ca Tratatul UE recunoaste animalele ca fiinte simtitoare, peste 300 de milioane de porci, gaini, iepuri, rate si prepelite sunt ingradite in custi din intreaga Europa. Cele mai multe custi sunt saracacioase, stramte si nu le permit animalelor spatiul necesar pentru a se misca suficient. Cercetarile stiintifice demonstreaza ca, in mod inevitabil, custile dauneaza grav bunastarii animalelor, asa cum este detaliat in scrisoare. Renuntarea la custi si inlocuirea lor cu alternative viabile din punct de vedere comercial ar duce la o schimbare uriasa a sistemului nostru alimentar si agricol, schimbare de pe urma careia ar beneficia sute de milioane de animale in fiecare an.

Alina Puiu, specialist PR in cadrul ONG-ului romanesc F.R.E.E., adauga: „Suntem mandri ca ii avem alaturi pe dr. Jane Goodall si pe toti ceilalti oameni de stiinta pentru a sprijini initiativa ce doreste incetarea folosirii custilor in fermele de animale. Campania „Incheie era custilor” are sprijinul a peste 170 de organizatii europene, zeci de membri ai Parlamentului European, Comitetul European al Regiunilor si 1,4 milioane de cetateni ai UE. Animalele din custi traiesc in conditii groaznice si acest lucru este pur si simplu inacceptabil. Comisia Europeana trebuie sa isi asume adoptarea unei legislatii care va pune capat epocii custilor definitiv ”.

Textul scrisorii si lista completa a semnatarilor sunt disponibile aici.

Asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) are ca scop promovarea drepturilor animalelor si protectiei mediului in Romania, cat si a unei alimentatii sanatoase, care respecta animalele si natura. Organizatia a fost infiintata in anul 2017 si organizeaza frecvent evenimente de informare a publicului la nivel national, cu precadere in Iasi si Bucuresti. Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul organizatiei www.freeanimals.ro

Etologul, conservationistul si antropologul Dr. Jane Goodall, doctorand, DBE, fondator al Institutului Jane Goodall si Mesager al Pacii din partea ONU, este considerata principala autoritate mondiala in domeniul cimpanzeilor. Ea are o contributie extraordinara pe probleme de conservare si bunastare a animalelor si a fondat Institutul Jane Goodall, o organizatie la nivel global pentru conservarea faunei salbatice.

Scrisoarea oamenilor de stiinta se adreseaza presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepresedintelui Frans Timmermans, responsabil pentru Acordul Verde European, comisarului Stella Kyriakides, responsabil cu sanatatea si siguranta alimentelor si comisarului Janusz Wojciechowski, responsabil pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Din 2018, Compassion in World Farming conduce o coalitie formata din 170 de organizatii din intreaga Europa pentru a sprijini initiativa cetateneasca europeana Incheie era custilor. Pe parcursul unui an, perioada permisa pentru colectarea semnaturilor, prin aceasta initiativa s-au colectat 1,4 milioane de semnaturi verificate de la cetateni din toate statele membre ale UE. La 2 octombrie 2020, semnaturile au fost transmise Comisiei Europene, care va decide in curand raspunsul sau.

Pentru informatii suplimentare despre utilizarea custilor pentru animalele de ferma, va rugam sa consultati raportul privind cresterea in custi in UE.

Textul scrisorii si lista completa a semnatarilor sunt disponibile aici.

Exit mobile version