Portal Rural – Casa Satului Tău!

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Distribuire rapidă:

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Actiuni privind asigurarea statusului de sanatate a normelor de protectie si bunastare la animale in perioada de iarnaApropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.



In acest context trebuie cunoscut ca sanatatea animalelor presupune protectia si bunastarea acestora, elemente care reprezinta starea animalului la un moment dat in raport cu factorii tehnologici de exploatare, respectiv de asigurarea unui confort biologic, adecvat schimbarilor ce intervin in mediul de viata in decursul anului, factori oferiti de catre proprietarii de animale, prin:

    • asigurarea spatiului vital indispensabil;
    • supravegherea zilnica a animalelor;
    • respectarea normelor tehnologice de exploatare, a parametrilor de microclimat, a ventilatiei si a normelor de zooigiena;
    • asigurarea consumului necesar de furaje si de apa;
    • aplicarea programelor de profilaxie a bolilor transmisibile, sau a tehnopatiilor;
    • asigurarea conceptului de securitate alimentara si trasabilitate.



Desi majoritatea fermierilor isi cunosc actiunile si responsabilitatiile privind pregatirea pentru iernare a animalelor de renta, consider necesare unele recomandari, plecand de la premiza ca pentru a obtine productii superioare si de calitate este nevoie de animale sanatoase. Astfel, pentru a se asigura o stare de sanatate normala animalelor se recomanda ca, pentru perioada de iarna, proprietarii de animale si pasari sa asigure:

    • Adapostirea animalelor si pasarilor in spatii corespunzatoare speciei si categoriei de varsta, care sa respecte densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea si zooigiena la parametrii normali, realizata prin:
          • remedierea, dupa caz, la adaposturi a elementelor de constructie exterioare si interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tamplarii, tavane, jgheaburi, burlane, tencuieli, pardoseli);
          • etanseitatea usilor si a ferestrelor pentru a se asigura o temperatura optima si constanta in adaposturi;
          • asigurarea microclimatului optim, respectiv o temperatura de 18 – 20 grade C, a coeficientului de luminozitate, umiditatea sa fie cuprinsa intre 65-70% si improspatarea continua a aerului prin ventilatie naturala;
          • suprafata totala de adapostire si dimensiunea grupului pentru animale se determina in functie de specie, varsta, si alte caracteristici biologice:
                • la specia bovine, la vitei 1,5 , la tineret 1,8 – 3,5si 6-8 m² la vaca adulta in sistem legat patul cu L – 1,8 m, l – 0,8 m si front de furajare 50 cm;
                • la ovine, densitatea in saivan trebuie sa asigure 1,5 m² pe cap de oaie adulta si 0,35 m² pe miel. Padocul in aer liber trebuie sa asigure o suprafata minima de 2,5 m² pe cap de adult si de 0,5 m² pe miel. In perioada fatarilor adapostul se compartimenteaza in functie de starea fiziologica a efectivului (oi gestante, oi in fatare, oi cu miei);
          • igienizarea adaposturilor prin curatire mecanica, dezinfectii deratizare, dezinsectii si zugravit, efectuate cu unitati specializate.
    • Asigurarea apei la nivelul necesarului, verificarea si protejarea surselor de apa, remedia anumite defectiuni pentru a nu fi supuse inghetului.
    • Inventarul stocului de furaje pe sortimente si indici de calitate, stabilirea si respectarea ratiilor zilnice de furaje in functie de specie si categoria de animale.
    • Asigurarea conditiilor optime de depozitare, pastrare si administrare a stocurilor de furaje prin:
          • evitarea pasunatului pe suprafetele acoperite de bruma sau administrarea de furaje (silozuri sau radacinoase) inghetate, in perioada cu temperaturi scazute, sau furaje depreciate calitativ, care pot provoca avorturi sau alte afectiuni digestive grave;
          • mentinerea in stare de functionare si igiena a instalatiilor, echipamentelor, containerelor si a vehiculelor utilizate pentru producerea, prepararea si transportul furajelor si sa evite orice sursa de contaminare a acestora;
          • verificarea calitatii furajelor, prin afuirea de probe la laboratorul de referinta, respectarea recomandarile mentionate in buletinele emise de catre specialisti in cazul unor necomformitati.
    • Respectarea normelor de biosecuritate in ferme prin:
          • functionarea filtrului sanitar pentru personal si rutier la intrarea in ferma;
          • asigurarea conditiilor de evacuare si depozitare a dejectiilor, a gunoiului, in platforme sau statii de epurare, astfel incat sa nu constituie surse de difuzare a bolilor;
          • amenajarea unor spatii pentru depozitarea cadavrelor si a altor deseuri de origine animala destinate distrugerii la unitatea specializata.
    • Sa colaboreze cu medicii veterinari, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor (bovine, ovine, caprine si porcine), existente in exploatatie.
    • Sa comunice medicului veterinar intentia de introducere sau scoaterea de animale in / din exploatatie si a altor miscari interne de animale.
    • Sa anunte urgent, medicul veterinar arondat despre aparitia unor modificari in starea de sanatate a animalelor si pasarilor din exploatatie.
    • Sa colaboreze cu servicile veterinare pentru efectuarea actiunilor de prevenire a imbolnavirii animalelor, prin supravegherea clinica a starii de sanatate a acestora, supravegherea unor boli transmisibile prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la animale si pasari in acest scop, tratamente antiparazitare, operatiuni de vaccinare profilactica, etc.



Precizam ca in aceasta perioada a anului sunt programate actiuni de supraveghere prin masuri specifice a unor boli transmisibile, respectiv T.B.C. Bluetongue, E.S.B. Scrapia la ovine, Gripa aviara, Salmonelele la pasari, vaccinarea antirabica a carnasierelor domestice, tratamente antiparazitare de necesitate, etc.

Medicii veterinari pe langa verificarile si evaluarile privind respectarea normelor de biosecuritate, protectie si bunastare in exploatatiile cu animale si pasari, cauta permanent sa mentina o buna colaborare cu crescatorii de animale, cu asociatiile crescatorilor de animale constituite, cu micii producatori de bunuri alimentare, prin informari reciproce cu problematica existenta, pentru a solutiona operativ doleantele si solicitarile acestora si pentru aplicarea unor masuri corective in cazul identificarii unor neconformitati.

Dr. Pentea Ioan Viorel

Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu

Exit mobile version