Portal Rural – Casa Satului Tău!

Insecticidul NanoTac: Malagrow si USAMV Cluj-Napoca au lansat un studiu ce atesta eficacitatea produsului

Distribuire rapidă:

Insecticidul NanoTac: Malagrow si USAMV Cluj-Napoca au lansat un studiu ce atesta eficacitatea produsului

Screenshot 20210222 044926Recent, Malagrow si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca au lansat un studiu important pentru testarea eficacitatii produsului NanoTac. In continuare va prezentam rezultatul acestui studiu care analizeaza eficacitatea insecticidului NanoTac (o solutie alternativa si ecologica) in conditii de camp impotriva daunatorilor: Paduchele verde al marului; Paduchele trandafirului; Puricele buxusului; Defoliatorul buxusului.In contextul tot mai astringent al protectei ecosistemului global, conceptul de combatere ecologica detine un loc important in managementul calitatii vietii prin obtinerea de produse alimentare, fara reziduuri de pesticide.

In cadrul portofoliului firmei Malagrow, produsul NanoTac reprezinta un concept nou de combatere a insectelor fitofage cu impact negativ asupra productiilor vegetale. Actiunea insecticida a produsului se realizeaza prin trei cai distincte: imobilizare, sufocare si inanitie, astfel sansa organismului vizat scade semnificativ comparativ cu insecticidele de sinteza chimica care de obicei vizeaza blocarea sistemului nervos. Totodata acest fapt confera produsului posibilitatea combaterii formelor rezistente la pesticide si a evitarii formarii rezistentei. Totusi eficacitatea efectului insecticid nu trebuie comparata cu cea a insecticidelor de sinteza chimica care manifesta efect de soc asupra insectelor tinta la scurt timp dupa aplicare. Un alt atuu al produsului este ca poate fi inclus in cadrul schemelor de tratament fara sa afecteze semnificativ entomofauna utila datorita lipsei de reziduuri toxice.

Produsul cu efect insecticid NanoTac a fost testat in conditii de camp impotriva daunatorilor mentionati in tabelul de mai jos:

Daunatorul

Denumirea stiintifica

Stadiul combatut

Planta gazda

1

Paduchele verde al marului

Aphis pomi

Larva si adult

Mar

2

Paduchele trandafirului

Macrosiphum rosae

Larva si adult

Trandafir

3

Puricele buxusului

Psylla buxi

Larva si adult

Buxus

4

Defoliatorul buxusului

Cydalima perspectalis

Larva

Buxus

    • Paduchele verde al marului(Aphis pomi) a fost combatut in data de 8 iunie 2020, in conditii de pepiniera pe pomii altoiti cu ajutorul produsului Nano Tac in concentratie de 0.2%. Dupa 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitatea efectului insecticid. Efectul biocid a fost intre 98-100%. Consideram ca produsul NanoTac este foarte eficient in combaterea daunatorului extrem de periculos care este si vector al nenumaratelor viroze ale marului. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unui atomizor Cifarelli cu o capacitate de 17L. Solutia s-a aplicat pana la punctul de siroire, aproape de imbaierea plantelor.
    • Paduchele trandafirului(Macrosiphum rosae) a fost combatut in data de 9 iunie 2020, in conditii de camp pe tufele de trandafir aflate in colectia S.C.H., cu ajutorul produsului Nano Tac in concentratie de 0.2%. La 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitate efectului insecticid. Efectul biocid a fost intre 96-100%. Eficacitate ridicata a produsului recomanda utilizarea acestuia pentru combaterea paduchelui trandafirului. De recomandat ca acest produs sa se utilizeze cat mai repede posibil incat formarea coloniilor sa fie prevenite. Datorita faptului ca aceste colonii se formeaza pe tija bobocilor florali, combaterea acestora necesita un volum de solutie suficient incat sa se imbaieze colonia. La evaluarea initiala din 22 mai, tratamentul s-a executat cu un volum mai redus de solutie incat nu s-a ajuns la punctul de siroire. Eficacitatea tratamentului a fost de 80%, astfel a necesitat un tratament de corectare. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unui atomizor Cifarelli cu o capacitate de 17L. Solutia s-a aplicat pana la imbaierea plantelor.
    • Puricele buxusului(Psylla buxi) a fost combatut in data de 22 mai 2020, in conditii de camp pe gardul viu de buxus aflat la S.C.H., cu ajutorul produsului Nano Tac in concentratie de 0.2%. La 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitate efectului insecticid. Efectul biocid a fost intre 55-75%. De recomandat ca acest produs sa se utilizeze din primavara inaintea reproducerii in masa a daunatorului si sa se repete la 5-10 zile de la prima aplicare. Datorita faptului ca acest daunator invadeaza toata planta combaterea acestuia necesita un volum de solutie suficient incat sa se imbaieze toata planta gazda. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unui atomizor Cifarelli cu o capacitate de 17L. Solutia s-a aplicat pana la imbaierea plantelor.
    • Defoliatorul buxusului(Cydalima perspectalis) a fost combatut in data de 20 iulie 2020, in conditii de camp pe gardul viu de buxus aflat la S.C.H., cu ajutorul produsului Nano Tac in concentratie de 0.2%. La 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitate efectului insecticid. Mortalitatea larvelor tinere a fost intre 5-10%, la larvele de varsta 3 si a 4-a nu s-a constatat mortalitate. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unei pompe de inalta presiune cu o capacitate de 80L cu care s-au spalat efectiv gardurile vii infestate de larvele de Cydalima perspectalis.

Dir. SCH Dr Biolog Lukacs Lehel Dr. Ing Somsai Alpar Peter

Exit mobile version