Conform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva.
Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal si pentru a prevenii aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia U.E. implementata in legislatia nationala, cu referire la aceasta activitate.
Pentru a prevenii imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, proprietarul are obligatia sa solicite medicului veterinar: examinarea clinica a porcului viu iar dupa sacrificare examinarea carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.
Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor si vector al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) animale din zona silvatica (vulpe, jder) si porcii sau alte specii infestate.
Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret, urs, neexaminata de medicul veterinar si insuficient fripta, fiarta, sau preparata cruda, sarata, sau afumata.
Boala, la om se manifesta prin: febra ridicata (38-40 grade), tulburari digestive (dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree), dureri in masele musculare insotite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate”.
Trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului fiind conditionata in primul rand de rapiditatea stabilirii diagnosticului.
Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar si a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare urmatoarele actiuni:
In cazul aparitiei unor situatii deosebite se recomanda sa fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat pentru a se intervenii operativ si eficient.
Atentie ! Nu consumati carnea de porc sau vanat (mistret, urs) si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea ca a fost examinata pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ.
Asomarea la specia porcina se efectueaza cu un pistol cu glont captiv, care este in dotarea medicilor veterinari, este un procedeu care atunci cand este aplicat unui animal cauzeaza acestuia pierderea cunostintei pana in momentul injungherii si se practica la cerere in gospodariile individuale cu porcine, majoritatea oamenilor fiind constienti ca animalul nu trebuie sa fie stresat si sa sufere in timpul injungherii.
Mentionam ca operatiunea de asomare nu afecteaza sub nici o forma taierea traditionala a porcului de Craciun, deoarece dupa asomare urmeaza injunghierea cu cutitul pentru sangerarea animalului.
Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar.
Aceasta inseamna ca, atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.
Este interzisa comercializarea porcilor, carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave: Daca porcul este bolnav, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste, conform legii.
Porcul crescut in gospodarie, carnea si produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!
Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru a:
In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului, numai daca acesta este identificat si inregistrat.
Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.
Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie. Probele se recolteaza din limba, musculatura intercostala, pilierii diafragmatici, muschii maseteri, muschii abdominali, partea musculara a diafragmei situate in apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este intre 9 si 45 de lei + TVA, in functie de metoda utilizata (trichineloscopie directa sau digestie artificiala).
Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.
Cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.
In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, sau din piete, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte:
Este recomandat ca ouale si alte produse alimentare care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum sunt: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon etc., sa fie achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.
Numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.
A.N.S.V.S.A.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor