Lidl, impreuna cu specialisti din domeniul agriculturii si din cel alimentar, dezvolta primul standard agricol pentru protejarea si conservarea biodiversitatii in productia conventionala de fructe si legume. Acesta va reprezenta un modul suplimentar al certificarii GLOBAL G.A.P. si va fi disponibil pentru toti producatorii de fructe si legume pana la finalul anului 2021. Prin aceasta initiativa, Lidl isi propune sa promoveze in mod activ protejarea biodiversitatii, ca parte a strategiei sale de sustenabilitate si sa ofere furnizorilor de fructe si legume posibilitatea de a-si dezvolta productia, avand un impact si mai redus asupra mediului.
Pierderea biodiversitatii reprezinta o amenintare reala pentru mediul inconjurator. De aceea, Lidl isi asuma in continuare sa fie un actor responsabil si isi propune sa faca un pas in plus pentru conservarea ecosistemelor, ca parte a strategiei sale de sustenabilitate.
Astfel, impreuna cu experti in sisteme alimentare durabile, recunoscuti la nivel international si cu experti in domeniul agriculturii, Lidl dezvolta un modul suplimentar al certificarii GLOBALG.A.P., pentru a promova biodiversitatea in agricultura conventionala. Printre partenerii Lidl care contribuie la dezvoltarea acestui standard se numara: Sustainable Food Systems GmbH (SFS), in rolul de lider de proiect, Fundatia Global Nature FUND (GNF), organizatie cu o experienta indelungata de lucru cu standarde si companii din sectorul alimentar, Bioland, Fundatia Lake Constance, reprezentanti ai producatorilor agricoli si Universitatea Nürtingen-Geislingen. Prin implicarea mai multor categorii relevante de stakeholderi, initiativa este abordata din perspective multiple. Astfel, noul modul, operat de GLOBALG.A.P., este dezvoltat pentru intregul lant de productie, de la producatori pana la distribuitori, in linie cu standardul Integrated Farm Assurance Standard (IFA), ce faciliteaza bune practici agricole pentru toate formele de productie agrara.
„Initiativa Lidl de a integra biodiversitatea in productia de fructe si legume se aliniaza perfect la viziunea GLOBALG.A.P. de a promova o productie alimentara sigura si responsabila la nivel mondial”, a precizat Kristian Moeller,director general GLOBALG.A.P.
Noul modul suplimentar GLOBALG.A.P. va fi disponibil pentru toti producatorii de fructe si legume, care isi vor putea evalua practicile agricole prin prisma criteriilor de biodiversitate, cu ajutorul auditurilor anuale IFA. Datorita acestei evaluari independente, realizata de auditori calificati, producatorii isi vor putea asuma in mod public angajamentul fata de protectia mediului inconjurator. In plus, toti producatorii de fructe si legume vor avea la dispozitie si training-uri specializate ca suport in obtinerea standardului.
Noul modul suplimentar se alatura masurilor pe care Lidl deja le-a luat pentru conservarea biodiversitatii, printre care se numara extinderea sortimentului de produse organice din magazine si dezvoltarea marcii proprii Bio Organic. In anul fiscal 2019, atat in sortimentul permanent Lidl, cat si in regim in-and-out, portofoliul companiei cuprindea peste 270 de articole certificate Bio. In plus, din dorinta de a le oferi romanilor fructe si legume proaspete si sigure, toti furnizorii din Piata Lidl sunt certificati GLOBAL G.A.P.. Totodata, din 2016, prin intermediul unui parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB), compania ofera sustinere producatorilor prin sesiuni de audit si consultanta de specialitate, pentru a putea rezolva toate problemele tehnice si procedurale cu care acestia se pot confrunta. In acelasi timp, retailerul a implementat pentru toti furnizorii locali, inca din 2017, Eticheta de Trasabilitate – eticheta pozitionata in cel mai accesibil loc, astfel incat clientii sa poata vedea intregul circuit al produselor, de la producator, pana in magazin. Tot de atunci, toate fructele si legumele din Piata Lidl trebuie sa respecte standardele de calitate si siguranta alimentara specifice Lidl, si anume ca valoarea reziduului de pesticide sa fie la o treime din media admisa la nivel european, iar acesta sa fie folosit cat mai responsabil.
Despre Lidl
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central in Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piata de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent in 32 de tari din intreaga lume si in prezent opereaza aproximativ 11.200 de magazine si peste 200 de centre logistice in 29 de tari la nivel mondial.
Lidl este un smart discounter care le ofera clientilor produse de cea mai buna calitate la cel mai bun pret. In spatele operatiunilor din magazine, din centrele logistice si din sediile centrale stau simplitatea si orientarea catre eficienta. Design-ul si structura proceselor standardizate sunt asigurate de catre Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm. In toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care actioneaza cu responsabilitate fata de oameni, societate si mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care isi indeplineste, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.