In 20.07.2020 pesta porcina africana (PPA) evolueaza in 155 de localitati din 29 de judete, cu un numar de 272 de focare (dintre care 4 focare in exploatatii comerciale). In alte 12 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti.
Gestionarea optima a Pestei Porcine Africane poate fi realizata numai prin cooperare autoritatilor competente cu proprietarii/detinatorii de animale, medicii veterinari, profesionistii din domeniul sanatatii animale, gestionarii fondurilor de vanatoare, specialistii in vanat si vanatoare, alte parti interesate si partenerii comerciali. Pentru asigurarea sprijinului acestora, este necesar ca organizarea procedurilor de luare a deciziilor si aplicarea masurilor de prevenire si control sa se faca in mod clar, transparent si cu includerea tuturor factorilor.
In intervalul 09 – 19.07.2020 au fost inregistrate 21 focare noi PPA:
-
- Judetul Teleorman – un focar;
- Judetul Dolj – 12 focare
- Judetul Maramures – un focar
- Judetul Gorj – 2 focare;
- Judetul Timis – 2 focare
- Judetul Brasov – un focar;
- Judetul Alba – un focar;
- Judetul Ialomita – un focar.
si au fost stinse 10 focare PPA:
-
- Judetul Bihor – 5 focare;
- Judetul Teleorman – un focar;
- Judetul Dolj – un focar;
- Judetul Ilfov – 2 focare;
- Judetul Satu-Mare – un focar.
In anul 2020 judetele in care au fost confirmate cele mai multe focare de PPA sunt: Dolj, Teleorman, Bihor, Prahova, Gorj, Valcea, Olt, Bacau, Iasi, Vrancea.

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 3.741 cazuri la mistreti. In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor.
Situatia cazurilor pozitive la mistreti se prezinta astfel:
-
- Judetul Alba – 7 mistreti gasiti morti si 10 mistreti pozitivi vanati;
- Judetul Arad – 11 mistreti gasiti morti si 48 de mistreti vanati;
- Judetul Arges – 127 de mistreti gasiti morti si 13 mistreti vanati;
- Judetul Bacau – 23 mistreti gasiti morti si 9 mistreti vanati;
- Judetul Bihor – 199 de mistreti gasiti morti si 31 de mistreti vanati;
- Judetul Bistrita-Nasaud – 3 mistreti gasiti morti si un mistret vanat;
- Judetul Botosani – 112 mistreti gasiti morti si 20 de mistreti vanati;
- Judetul Brasov – 7 mistreti gasiti morti si 5 mistreti vanati;
- Judetul Braila – 21 de mistreti gasiti morti si 4 mistreti vanati;
- Judetul Buzau – 28 de mistreti gasiti morti si 33 de mistreti vanati;
- Judetul Calarasi – 128 de mistreti gasiti morti si 54 de mistreti vanati;
- Judetul Constanta – 21 de mistreti gasiti morti si 22 de mistreti vanati;
- Judetul Covasna – 11 mistreti gasiti morti si 4 mistreti vanati;
- Judetul Dambovita – 64 de mistreti gasiti morti si 29 de mistreti vanati;
- Judetul Dolj – 31 de mistreti gasiti morti si 32 de mistreti vanati;
- Judetul Galati – 36 de mistreti gasiti morti si 8 mistreti vanati;
- Judetul Giurgiu – 209 mistreti gasiti morti si 99 de mistreti vanati;
- Judetul Gorj – 47 de mistreti gasiti morti si 46 de mistreti vanati;
- Judetul Harghita – un mistret gasit mort si 4 mistreti vanati;
- Judetul Hunedoara – 4 mistreti gasiti morti;
- Judetul Ialomita – 158 de mistreti gasiti morti si 31 de mistreti vanati;
- Judetul Iasi – 59 de mistreti gasiti morti si 7 mistreti vanati;
- Judetul Ilfov – 132 de mistreti gasiti morti si 41 de mistreti vanati;
- Judetul Maramures – 44 de mistreti gasiti morti si 23 de mistreti vanati;
- Judetul Mehedinti – 33 mistreti gasiti morti si 5 mistreti vanati;
- Judetul Mures – 9 mistreti gasiti morti si 6 mistreti vanati;
- Judetul Olt – 4 mistreti gasiti morti si 8 mistreti vanati;
- Judetul Prahova – 144 de mistreti gasiti morti si 16 mistreti vanati;
- Judetul Satu-Mare – 199 de mistreti gasiti morti si 85 de mistreti vanati;
- Judetul Salaj – 100 de mistreti gasiti morti si 50 de mistreti vanati;
- Judetul Sibiu – 25 de mistreti gasiti morti si 9 mistreti vanati;
- Judetul Suceava – un mistret gasit mort;
- Judetul Teleorman – 492 de mistreti gasiti morti si 48 de mistreti vanati;
- Judetul Tulcea – 108 mistreti gasiti morti si 74 de mistreti vanati;
- Judetul Vaslui – 4 mistreti gasiti morti si 12 mistreti vanati;
- Judetul Valcea – 103 de mistreti gasiti morti si 7 mistreti vanati;
- Judetul Vrancea – 32 de mistreti gasiti morti si 12 mistreti vanati.
In anul 2020 judetele in care au fost confirmate cele mai multe cazuri de pesta porcina africana sunt: Timis, Valcea, Prahova, Satu-Mare, Iasi, Maramures, Salaj, Buzau, Arges, Bacau.

La aceasta data PPA creaza probleme deosebite in:
1.zonele/judetele in care unele focare confirmate in anul 2019 nu au fost inca stinse, datorita aparitiei de focare succesive noi in aceste zone, respectiv Teleorman, Gorj, Iasi si Salaj.

2.zonele/judetele in care, chiar daca focarele vechi (confirmate in anul 2019) au fost stinse, au aparut in ultima perioada noi focare succesive, respectiv Dolj, Bacau, Satu Mare si Buzau.

In acelasi timp ANSVSA, acorda o atentie deosebita zonelor/judetelor in care au fost diagnosticate recent focare de PPA, cum este judetul Timis, judet in care s-a confirmat un numar foarte mare de cazuri la mistret si judetul Brasov, unde s-au confirmat recent focare de PPA, inclusiv la o ferma comerciala.
Din verificarile efectuate de catre ANSVSA s-a constatat ca, in majoritatea situatiilor, focarele succesive sau focarele noi confirmate au aparut, in principal, din cauza:
-
- Numarului mare de cazuri la mistreti cauzat, in special, de nerespectarea Planului de eradicare a pestei porcine africane la porcii salbatici din anumite zone din Romania, aprobat prin DECIZIA DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2018/1995 a Comisiei Europene din 13 decembrie 2018, respectiv, in majoritatea situatiilor nu s-a reusit vanarea intregului efectiv de mistreti din zonele afectate (13 Km in jurul cazului) sau reducerea efectivului de mistreti la maximum 0,5 mistreti/km2 in restul zonelor.
- Nerespectarii restrictiilor impuse in zonele de protectie si/sau supraveghere (minimum 10 km in jurul focarului) si a masurilor de biosecuritate in exploatatiile noncomerciale, in conformitate cu prevederile prevazute de Directiva 60/2002, mai ales in ceea ce priveste miscarea animalelor.
- Transportului ilegal de animale din zonele cu restrictii in zonele libere, fara respectarea prevederilor legale.
Aparitia unor focare succesive sau focare noi in aceasi zona unde au fost stinse recent alte focare, care din cauza restrictiilor impuse in zonele de protectie si supraveghere sunt blocate in ceea ce priveste iesirea porcinelor din exploatatie cu consecinte economice grave, punand totodata in pericol si bunastarea porcinelor din aceste exploatatii.
Judetele in care sunt focare si cazuri active de PPA trebuie sa revizuiasca Planurile de prevenire si control ale PPA, astfel incat sa se asigure depistarea timpurie a bolii si notificarea eficienta a acesteia, permitand astfel sectorului in cauza si autoritatii competente sa puna in practica masuri precoce de prevenire si control care sa permita eradicarea bolii. Procedurile organizationale trebuie sa asigure o reactie rapida si eficace, sa imbunatateasca eforturile tuturor partilor implicate, in special ale autoritatilor competente si ale partilor interesate.
Experienta a aratat ca, la aparitia unui focar de PPA in statele membre sau in tarile terte ori teritoriile din care intra in Uniunea Europeana animale sau produse de origine animala, trebuie luate imediat masuri de prevenire si control ale bolii pentru a preveni introducerea si a limita raspandirea acesteia. In toate aceste cazuri, este esential ca masurile sa fie instituite in termen foarte scurt si fara nicio intarziere.
In acest sens conducerea ANSVSA a luat masuri si a notificat DSVSA si Institutia Prefectului din judetele respective astfel incat, in cadrul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), sa fie reanalizate si completate Planurile de prevenire si control ale PPA, cu masuri concrete care sa se aplice in mod clar, transparent si cu includerea tuturor factorilor, care sa duca la stingerea focarelor si ridicarea restrictiilor, in termenul prevazut de lege, precum si la reducerea riscului, pana la maximum posibil, de aparitie de noi focare de PPA.
Legenda Harta
- steguletele albastre – focare porci domestici
- steguletele rosii – cazuri porci mistreti
ANSVSA solicita sprijinul cetatenilor pentru respectarea urmatoarelor masuri:
-
- pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura metoda de protejare a sanatatii animalelor este respectarea conditiilor de biosecuritate;
- nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada, in padure sau in zonele agricole inveciate cu mediul silvatic;
- evitati sa intrati timp de 48 de ore in adaposturile destinate cresterii porcilor, dupa ce ati desfasurat activitati specifice vanatorii;
- este recomandat ca pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu burete sau paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
- cresteti porcii doar in spatii inchise, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci din alte exploatatii, cu porci mistreti sau cu proprietari care detin porci domestici;
- nu hraniti animalele cu resturi alimentare/laturi/spalatura provenite de la carnea de porc gatita in familie; daca exista vanatori in famile care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;
- nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
- vanatorii si responsabilii fondurilor de vanatoare trebuie sa anunte DSVSA judetene despre orice situatie in care au depistat porci mistreti morti, ori cu comportament modificat si sa transmita probele pentru diagnosticul de laborator.
Facem precizarea ca pesta porcina africana nu produce imbolnaviri la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact dezastruos la nivel economic si social.
ANSVSA
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor