Starea de sanatate a animalelor reprezinta o conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate cantitativ si calitativ, se impun responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale, a asociatiilor de profil, a autoritatiilor locale, precum si a serviciilor sanitare veterinare, concretizate prin promovarea politicilor in domeniul sanitar-veterinar stabilite in programul national de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, siguranta alimentelor, protectia animalelor si a mediului, cu referire la:
-
- Respectarea legislatiei, in vigoare, privind procedura de inregistrare sau autorizare sanitara veterinara a exploatatiilor cu animale si pasari vii crescute in scop economic.
- Colaborarea cu medicii veterinari arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor, existente in exploatatie si pentru reactualizarea bazei de date in functie de miscariile de efective survenite in exploatatie, prin fatari, cumparari, vanzari, mortalitati, donatii, etc.
- Asigurarea si respectarea normelor de biosecuritate, protectie sanitara si bunastare in exploatatiile cu animale, cu referire la conditiile de adapostire, furajare, adapare, microclimat, tehnologie de exploatare, etc;
- Sa se solicite medicului veterinar carnet de sanatate pentru animalele aflate in proprietate, complectat la zi cu actiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de miscare si de certificare a starii de sanatate, necesare pentru intentia de comercializare a animalelor.
- Respectarea legislatiei privind circulatia animalelor, pe teritoriul local, judetean, national si in activitatea de import, respectiv detinatorii sa detina pe langa avizul sanitar veterinar si urmatoarele documente:
-
- cartea de exploatatie,
- formularul de miscare,
- cartea de sanatate al animalului,
- pasaportul (in cazul speciei bovine si cabaline)
- certificatul de sanatate si documentul privind informatile pentru lantul alimentar (in cazul miscarii catre abator).
- Sprijinirea personalului sanitar veterinar pentru supravegherea starii de sanatate a efectivelor de animale domestice si a animalelor salbatice care habiteaza in fonduri de vanatoare inregistrate la nivel de judet.
- Colaborarea cu servicile veterinare pentru efectuarea actiunilor de prevenire a imbolnavirii animalelor, prin supravegherea clinica a starii de sanatate a acestora, supravegherea unor boli transmisibile prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la animale si pasari in acest scop, efectuarea tratamentelor antiparazitare, operatiuni de vaccinare profilactica, in conditiile de protejare si prevenire a raspandirii infectiei cu COVID 19.
- Respectarea dispozitiile stabilite de autoritatiile veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.
- Respectarea legislatiei privind gestionarea cainilor, a pisicilor si a altor animale de companie, animale care constituie un real pericol prin transmiterea unor boli grave la alte animale si la oameni, precum si prin agresarea fizica a populatiei.
- Efectuarea curatirii mecanice si dezinfectia adaposturilor, precum si efectuarea actiunilor de deratizare si dezinsectie, cu unitati si personal de specialitate.
- Colectarea cadavrelor si a deseurilor animaliere in vederea transportului, cu sprijinul autoritatilor locale, la unitatea de distrugere Protan.
- Respectarea legislatiei privind sacrificarea animalelor numai in unitati de abatorizare autorizate, insotite de documente sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar arondat.
- Pentru a-si valorifica legal productia primara, sau produsele alimentare obtinute prin procesarea productiei primare, sa solicite D.S.V.S.A judeteana, documentul de inregistrare pentru vanzare directa, sau dupa caz de vanzare cu amanuntul.
- Comercializarea produselor alimentare numai in unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar, cu respectarea regulilor de igiena si temperatura in mijloacelor de transport si in zonele de depozitare si expunere.
- Solicitarea serviciilor veterinare de catre crescatorii de animale servicii de consultanta, cu referire la insusirea si implementarea actiunile stabilite in programele comune pentru prevenirea si combaterea bolilor transmisibile la animale, care ii pot afecta economic, social, sau direct.
Statul sprijina activitatea de aparare a sanatatii animalelor prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare si a bazei tehnico-materiale necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatilor din domeniul sanitar-veterinar, precum si prin acordarea crescatorilor de animale sprijin financiar in cadrul programelor de dezvoltare rurala, sau prin diferite forme de suventii.
In aceasta perioada, se impune respectarea, de catre toti factorii implicati, a masurile restrictive, obligatorii, pentru limitarea efectelor cauzate de pandemia COVID-19, aflata in plina evolutie, afectiune care genereaza un efect negativ asupra intregii economii, dar mai ales asupra sanatatii si securitatii alimentare a populatiei.
In context este obligatoriu pentru personalul sanitar veterinar, pentru crescatorii de animale si operatorii din domeniul alimentar ca in activitatea specifica pe care o desfasoara sa-si asume responsabilitatea de a-si proteja sanatatea, de a proteja sanatatea celor cu care lucreaza si sanatatea altor persoane carora le acorda servicii de specialitate, cu mentiunea ca este si responsabilitatea fiecarui individ sa se asigure ca sunt respectate comportamente adecvate in cadrul acestor activitati, pentru a evita extinderea suplimentara a infectiei cu COVID-19.
Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu