In data de 28 ianuarie 2021 Comisia Europeana si autoritatile nationale de protectie a consumatorilor au publicat rezultatele unei verificari minutioase a site-urilor web, un exercitiu care se efectueaza in fiecare an pentru a se identifica incalcari ale legislatiei UE in materie de protectie a consumatorilor pe pietele online. Anul acesta, pentru prima data, verificarea s-a axat pe dezinformarea ecologica, denumita si „greenwashing”, practica prin care intreprinderile sustin ca fac mai mult pentru mediu decat fac in realitate.
In cadrul acestei verificari minutioase s-a analizat folosirea mentiunii „ecologic” in diverse sectoare de activitate, cum ar fi confectiile, produsele cosmetice si echipamentele de uz casnic. Autoritatile nationale de protectie a consumatorilor au avut motive sa creada ca, in 42 % din cazuri, afirmatiile in acest sens au fost exagerate, false sau inselatoare, acestea putand fi calificate drept practici comerciale neloiale in temeiul normelor UE. Amploarea dezinformarii ecologice a crescut, pe fondul tendintei consumatorilor de a alege produse ecologice.
Didier Reynders, comisarul pentru justitie, a declarat: „Din ce in ce mai multe persoane doresc sa traiasca ecologic si, in acest context, felicit intreprinderile care se straduiesc sa ofere produse sau servicii ecologice. Exista insa si comercianti lipsiti de scrupule, care incearca sa pacaleasca consumatorii recurgand la cu afirmatii vagi, false sau exagerate. Comisia se angajeaza pe deplin sa creeze conditii astfel incat consumatorii sa poata face alegeri informate in contextul tranzitiei verzi si sa nu mai cada victime dezinformarii ecologice. Aceasta este chiar una dintre principalele prioritati ale Noii agende pentru consumatori, pe care am adoptat-o toamna trecuta.”
Dupa o verificare mai ampla, Comisia si autoritatile de protectie a consumatorilor s-au oprit asupra unui numar de 344 de afirmatii aparent indoielnice, pe care le-au analizat in detaliu, si au constatat ca:
Autoritatile nationale vor contacta societatile in cauza si le vor prezenta problemele identificate pentru ca acestea sa le remedieze, dupa caz. Concluziile acestei verificari minutioase vor fi luate in considerare in evaluarea impactului care urmeaza sa fie pregatita pentru noua propunere legislativa de responsabilizare a consumatorilor in tranzitia verde, anuntata in Noua agenda pentru consumatori.
Actiunea de verificare minutioasa presupune efectuarea simultana a unui set de verificari pe diferite site-uri web pentru a identifica incalcari ale legislatiei UE in materie de protectie a consumatorilor intr-un anumit sector. In acest an, actiunea s-a axat pe intreprinderile care pretind ca vand produse ecologice.
Acest tip de verificari sunt coordonate de Comisia Europeana si sunt efectuate anual de autoritatile nationale de asigurare a respectarii legii din UE, care formeaza Reteaua de cooperare pentru protectia consumatorilor. Informatii privind actiunile de verificare anterioare pot fi gasite aici.
Verificarea din acest an a presupus coordonarea autoritatilor de asigurare a respectarii legii nu numai din Europa, ci si in intreaga lume, sub egida Retelei internationale de protectie a consumatorilor si de asigurare a respectarii normelor (ICPEN). ICPEN isi publica tot in aceasta perioada rezultatele, care arata tendinte similare.
Verificarea site-urilor web cu accent pe dezinformarea ecologica este una dintre initiativele pe care Comisia le intreprinde pentru a le permite consumatorilor sa faca alegeri mai durabile. O alta initiativa este angajamentul privind consumul verde (Green Consumption Pledge), pe care comisarul Reynders a lansat-o la 25 ianuarie 2021, precum si o propunere legislativa menita sa responsabilizeze consumatorii in tranzitia ecologica printr-o mai buna informare cu privire la durabilitatea produselor si o mai buna protectie impotriva anumitor practici, cum ar fi dezinformarea ecologica si obsolescenta timpurie. Va urma si o propunere legislativa privind folosirea mentiunii „ecologic” utilizand metodele care se bazeaza pe amprenta de mediu.
Ca parte a strategiei sale „De la ferma la consumator”, Comisia va propune un model obligatoriu armonizat de etichetare nutritionala pe partea frontala a ambalajelor produselor alimentare, astfel incat consumatorii sa aleaga in cunostinta de cauza alimente sanatoase si durabile. Pentru unele aparate de uz casnic, eticheta energetica a UE ofera deja o indicatie clara si simpla a eficientei energetice a produselor, ceea ce ajuta consumatorii sa faca economii la factura de energie si reduce in acelasi timp emisiile de gaze cu efect de sera in intreaga UE.
Potrivit unei recente anchete de monitorizare a pietei de consum, 78 % din consumatori au considerat ca impactul probabil asupra mediului al aparatelor de uz casnic este un criteriu foarte important sau destul de important atunci cand aleg un produs.
Comisia Europeana