Proiectul CropBooster-P, aprobat de Comisia Europeana in anul 2018, isi propune strategii si solutii pentru stimularea plantelor de cultura in spatiul agricol european, in perspectiva anului 2050. Acest proiect, coordonat de Universitatea Wageningen din Olanda, reuneste cele mai prestigioase institutii si platforme europene cu competente si expertiza internationala in stiinta si tehnologia culturilor agricole, cu implicatii in nutritie si sanatatea populatiei la nivel global.
Printre cei 15 parteneri ai proiectului – universitatile din Nottingham, Copenhaga, Dusseldorf, Lancaster, institute si consilii nationale de cercetare, precum CNRS si INRA Franta, VIB Belgia, platforme europene (EPSO, Plants for Future, Euroseeds) – se afla si USAMV Cluj-Napoca, singura universitate din spatiul Central-Est european, apreciata pentru performanta sa educationala si de cercetare in domeniul agroalimentar.
Proiectul vizeaza realizarea unei “foi de parcurs” (roadmap) privind viitorul culturilor agricole din Europa, evaluarea unor strategii alternative, a metodelor si tehnologiilor actuale si viitoare pentru imbunatatirea culturilor agricole de pe continent, astfel incat acestea sa fie realizabile din punct de vedere tehnologic, durabile si acceptate de societate.
USAMV Cluj-Napoca este reprezentata in proiect de Prof. emerit Dr. Carmen Socaciu si Prof. Dr. Dan Vodnar, Prorectorul universitatii pentru Activitati de cercetare si dezvoltare tehnologica.
Intr-o prima etapa a derularii proiectuui a fost realizata o baza de date extinsa (realizata pe baza datelor stiintifice recente), privind situatia actuala a culturii plantelor in Europa, tinand cont de randament, valoare nutritionala si durabilitate. Aceasta baza de date, precum si detalii privind proiectul pot fi consultate pe website-ul https://www.cropbooster-p.eu/.
”Datele obtinute au permis stabilirea unor scenarii pentru viitor, care tin seama de nevoia de inovatie, de a evita criza alimentara, de a realiza alimente sanatoase, cu sau fara utilizarea de tehnologii de modificare genetica. Aceste scenarii posibile, precum si amenintarile viitorului (schimbarile climatice, desertizarea, modificarea practicilor agricole, schimbarea atitudinii consumatorilor) ilustreaza schimbarile, posibil dramatice, la orizontul anului 2050”, a explicat Prof. dr. Dan C. Vodnar.
Tinand cont de importanta pe care o are cunoasterea nevoilor si a asteptarilor societatii in diferite regiuni ale Europei, proiectul include o serie de interviuri cu experti internationali, sesiuni webinar si workshopuri, care sa reflecte pozitia diferitilor “actori” din societate.
Astfel, in cursul lunii noiembrie 2020, partenerii proiectului din diferitele regiuni europene (Nord, Vest, Central-Est, Sud) vor organiza workshopuri, unde sunt invitate personalitati academice, cercetatori din domeniul (bio)tehnologiilor agro-alimentare, dar si reprezentanti ai institutiilor guvernamentale, ai sectorului agri-business, fermieri, lideri de opinie, jurnalisti, consumatori, pentru a asigura abordari diferite, relevante si acceptabile din punct de vedere socio-economic pentru imbunatatirea culturilor agricole in Romania si la nivel european.
In acest context, USAMV Cluj-Napoca organizeaza, in 12 noiembrie (de la ora 13.00), un workshop online, moderat de Prof. emerit dr. Carmen Socaciu si Prof. dr. Dan C. Vodnar, prin sistemul Google Meet. Au fost selectati 18 participanti, iar alti specialisti interesati de participare pot cere informatii la adresa [email protected]amvcluj.ro.
Pe durata acestui workshop, intr-un prim focus grup se va discuta despre strategii, iar in cel de-al doilea despre tehnologiile utilizate pentru stimularea viitoarelor culturi agricole.
”Participantii vor reflecta, prin opiniile lor, atat aspectele legate de avansul stiintific si tehnologic necesar acum si in viitor, dar si oportunitatle si amenintarile posibile, perceptia oamenilor de stiinta, a liderilor de opinie din spatiul agri-business, agro-alimentar si, nu in utimul rand, a consumatorilor si specialistilor in nutritie si sanatate”, a precizat Prof. emerit dr. Carmen Socaciu.
USAMV Cluj-Napoca