UE ia noi masuri pentru reducerea riscului unor penurii ale apei necesare pentru irigarea culturilor. Ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat astazi acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European cu privire la un regulament care va inlesni folosirea apelor uzate urbane epurate pentru irigatiile agricole. Aprobarea deschide calea catre adoptarea finala a regulamentului.
Normele in cauza ajuta Europa sa se adapteze la consecintele schimbarilor climatice. Regulamentul respecta pe deplin principiile economiei circulare si va avea ca efect marirea cantitatii de apa disponibile si incurajarea utilizarii eficiente a acesteia. Daca se asigura disponibilitatea unor cantitati suficiente de apa pentru irigarea campurilor, in special in timpul valurilor de caldura si al secetelor grave, se poate contribui la prevenirea pierderilor de recolte si a penuriilor de alimente.
Dat fiind ca intre statele membre exista diferente mari din punct de vedere geografic si climatic, un stat membru poate decide ca nu este oportun sa foloseasca, pe intreg teritoriul sau sau in anumite parti ale acestuia, ape recuperate pentru irigatiile agricole.
Statele membre mai pot decide sa foloseasca apele recuperate in alte scopuri, cum ar fi reutilizarea apei in scopuri industriale, precum si in scopuri legate de agrement si de mediu.
Regulamentul contine cerinte stricte in ceea ce priveste calitatea apelor recuperate si monitorizarea acestei calitati, astfel incat sa se garanteze ca sunt protejate atat sanatatea oamenilor si a animalelor, cat si mediul.
In statele membre in care apele recuperate sunt folosite pentru irigatii agricole, economisirea resurselor de apa ca urmare a reutilizarii apei va fi promovata prin campanii generale de sensibilizare a opiniei publice.
Comisia Europeana este obligata sa analizeze daca este necesar sa se revizuiasca cerintele minime privind calitatea apelor recuperate, pe baza rezultatelor unei evaluari a punerii in aplicare a regulamentului sau ori de cate ori noile cunostinte tehnice si stiintifice impun acest lucru.
Exista mai multe state membre cu o experienta indelungata si de succes legata de folosirea apelor recuperate in diferite scopuri, inclusiv pentru irigatii agricole. Aceasta abordare este mai benefica pentru mediu decat metodele alternative de alimentare cu apa, cum ar fi transferurile de apa sau desalinizarea. Noile norme vor fi deosebit de utile in regiunile in care, in ciuda unor masuri preventive prin care se vizeaza diminuarea cererii, cererea de apa continua sa fie mai mare decat oferta. Normele existente la nivelul UE in ceea ce priveste igiena alimentara continua sa fie valabile si vor fi respectate pe deplin.
Comisia Europeana a adoptat propunerea de regulament privind cerintele minime pentru reutilizarea apei la 28 mai 2018, in cadrul masurilor de realizare a obiectivelor din Planul de actiune pentru economia circulara. Regulamentul va fi apoi publicat in Jurnalul Oficial al UE si va intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii. Regulamentul se aplica dupa scurgerea a trei ani de la data intrarii sale in vigoare..
Consiliul Uniunii Europene