Deficitul de apa este o problema din ce in ce mai mare in Europa. Eurodeputatii promoveaza reutilizarea apei in agricultura pentru a se asigura ca exista resurse de apa dulce in UE. Cresterea populatiei, procesul de urbanizare si turismul au contribuit la deficitul de apa si la seceta care afecteaza tot mai mult multe zone ale Europei, in special regiunea Marii Mediterane. Resursele de apa sunt supuse unor presiuni din ce in ce mai mari si se asteapta ca situatia sa se inrautateasca din cauza schimbarilor climatice.
Conform unei estimari, pana in 2030, jumatate dintre bazinele hidrografice ale Europei ar putea suferi din cauza deficitului de apa.
Pentru a putea asigura aprovizionarea cu apa dulce in anii care urmeaza, deputatii de la comisia pentru mediu au aprobat pe 21 ianuarie on acord informal, convenit cu Consiliul, referitor la o propunere privind reutilizarea apelor uzate. Pentru a putea intra in vigoare, roile reguli trebuie sa fie aprobate de Parlament, in plen, si de Consiliu.
Prin introducerea noilor norme se urmareste utilizarea apei uzate epurate pentru irigarea agricola, care reprezinta aproximativ jumatate din apa utilizata anual in UE. Cresterea reutilizarii apei in agricultura ar putea contribui la reducerea presiunii cu 5% anual.
Pentru a garanta siguranta culturilor, noile norme prevad cerinte minime pentru calitatea apei, necesita o monitorizare frecventa si obliga operatorii de statii de epurare sa elaboreze planuri de gestionare a riscurilor. Autoritatile din statele membre vor emite permise pentru statiile de epurare si vor verifica daca normele sunt conforme.
Normele aplicate uniform la nivelul UE ar echilibra conditiile de concurenta atat pentru operatorii statiilor de recuperare, cat si pentru agricultori. De asemenea, acestea vor preveni obstacolele care ar putea aparea in calea liberei circulatii a produselor agricole.
Reutilizarea apei este practicata astazi in UE cu mult sub potentialul sau, in pofida faptului ca impactul asupra mediului si energia necesara pentru extragerea si transportul de apa dulce sunt mult mai semnificative. In plus, o treime din terenurile din UE sufera de stres hidric pe tot parcursul anului, iar deficitul de apa ramane o preocupare serioasa pentru multe state membre. De asemenea, este probabil ca frecventa din ce in ce mai mare a aparitiei unor fenomene meteorologice imprevizibile, de exemplu secetele severe, sa aiba consecinte negative atat asupra cantitatii, cat si asupra calitatii resurselor de apa dulce. Noile norme au scopul de a ne asigura ca valorificam in mod optim apele tratate provenite de la statiile de epurare a apelor reziduale urbane, oferind o alternativa fiabila de alimentare cu apa. Prin faptul ca apelor reziduale nepotabile li se confera o utilitate, noile norme vor contribui, de asemenea, la economisirea costurilor economice si de mediu legate de crearea unor noi infrastructuri de alimentare cu apa.
Parlamentul European