Peste 750 de studenti la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina (USAMV) din Cluj-Napoca au asistat, in premiera, pentru medicina veterinara clujeana, la o interventie chirugicala transmisa ”online”, joi seara, de catre echipa medicala de la Disciplina Chirurgie si ATI a facultatii. Operatia – rumenotomie – a fost facuta unei vaci in varsta de patru ani, din rasa Holstein, care a fost diagnosticata cu reticulita traumatica, iar interventia s-a incheiat cu bine dupa aproximativ doua ore.
”Dupa introducerea restrictiilor de circulatie impuse de autoritati, din cauza pandemiei Covid-19, am fost nevoiti sa ne adaptam si sa mutam activitatea didactica in mediul online. In toata aceasta perioada, clinicile din cadrul facultatii noastre au asigurat in permanenta asistenta medicala pentru cazurile de urgenta. Tot timpul cautam solutii pentru a oferi studentilor nostri cele mai bune conditii de instruire, cazul de fata fiind un exemplu de prezentare a unei interventii chirurgicale in timp real unui numar cat mai mare de studenti, care s-au aflat acasa. Rumenotomia la bovine se recomanda in reticulita si reticuloperitonita traumatica, indigestie spumoasa, corpi straini si supraincarcarea rumenului. Intre corpii straini colectati in timpul interventiei s-a aflat si un cui”, a explicat coordonatorul Disciplinei Chirurgie & ATI din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara, Conf. dr. Cosmin Pestean.
Operatia a fost realizata de catre echipa Disciplinei Chirurgie si ATI din cadrul FMV Cluj-Napoca. Din echipa medicala extinsa au mai facut parte opt cadre didactice, care au oferit online informatii suplimentare de specialitate studentilor si au raspuns in timp real intrebarilor adresate de acestia. Studentii au fost impartiti pe domenii de interes si au fost din anul al III-lea de studiu (Anesteziologie si Reanimare), anul al IV-lea de studiu (Tehnici chirurgicale), anul al V-lea de studiu (Clinica chirurgicala) si anul al VI-lea de studiu (Chirurgie rumegatoare).
Cei peste 750 de studenti participanti sunt de la toate liniile de predare din facultate, adica romana, engleza si franceza.
Transmisiunea video a interventiei chirurgicale a fost asigurata prin una din platformele de ”Teleinvatare”, care a permis si deschiderea conversatiilor separate si in timp real intre cadre didactice si studenti, fara a afecta dialogul profesional al echipei medicale.