De la Directoratul OIV – Paris, in data de 27 octombrie 2020 Directorul General OIV Pau ROCA a prezentat in cadrul unei conferinte web care sunt primele estimari ale productiei mondiale de vin aferenta anului 2020. Dupa productia exceptionala a anului 2018, este pentru al doilea an consecutiv in care se asteapta ca productia mondiala de vin sa fie sub media acestui an.
Pe baza informatiilor colectate din 30 de tari, care reprezinta 84% din productia mondiala in 2019, se inregistreaza pentru anul 2020 o productie mondiala de vin (cu exceptia sucurilor si musturilor) estimata intre 253,9 si 262,2 milioane hl, cu o estimare medie la 258 milioane hl. Productia din 2020 pare a fi in concordanta cu anul precedent: + 1% comparativ cu 2019.
Dupa productia extrem de ridicata din 2018, primele estimari pentru 2020 arata pentru al doilea an consecutiv un volum de productie care poate fi definit ca fiind sub medie, lucru care nu este neaparat considerat ca o veste proasta pentru sectorul vitivinicol datorita contextului actual in care tensiunile geopolitice, schimbarile climatice si pandemia Covid-19 au generat un grad ridicat de volatilitate si incertitudine pe piata mondiala a vinului.
In ceea ce priveste recoltele din 2020, acestea nu au fost puternic afectate de masurile pentru atenuarea pandemiei Covid-19 spre deosebire de perioada de cultivare a vitei de vie din primavara (Aprilie-Iulie).
In Uniunea Europeana conditiile meteorologice bune au favorizat o recolta potential mare in 2020; totusi aceasta a fost limitata de diferite masuri, atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul asociatiilor de producatori care vizeaza atenuarea impactului negativ (direct si indirect) al pandemiei Covid-19 asupra pietei vitivinicole mondiale. Volumul productiei din acest an este estimat la 159,0 mil. hl (excluzand sucurile si musturile), cu aproximativ 5% mai mult decat in 2019. Acest volum arata o crestere anuala de 7 mil. hl comparativ cu 2019.
Estimarile preliminare generale pentru productia de vin din 2020 in tarile Uniunii indica o situatie mult mai eterogena comparativ cu anii precedenti.
Un exemplu este dat de cele mai mari trei tari producatoare in care, fata de anul 2019, exista o scadere de -1% in Italia (47,2 mil. hl), o usoara crestere de 4% in Franta (43,9 mil.hl) si o crestere mare de mai mult mai mult de 11% in Spania (37,5 mil. hl).
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca toate cele trei tari, care impreuna reprezinta 49% din productia mondiala de vin si 81% din productia de vin din Uniune, prezinta niveluri preliminare de productie pentru 2020 care sunt mai mici sau chiar sub ultimele lor medii de cinci ani.
Acesta este rezultatul unei combinatii de conditii meteorologice generale favorabile in primavara si vara si a aplicarii masurilor de reglementare. Organizatia Comuna a Pietei vinului din UE ofera subventii pentru reglementarea volumelor, precum ajutoarele acordate pentru recoltarea in verde. In anumite regiuni italiene, franceze ori spaniole, producatorii de vinuri au decis sa-si stabileasca volumele vinificate la un nivel inferior celui din anul 2019 din cauza scaderii cererii pe piata mondiala a vinului.
O crestere pozitiva fata de 2019 este inregistrata si in alte tari mari producatoare de vin din UE, precum Germania (8,9 mil. hl, + 8% / 2019), Ungaria (2,9 mil. hl, + 22% / 2019) si Austria (2,7 mil. hl, + 10% / 2019). Acestea arata niveluri de productie care sunt in linie sau chiar peste mediile lor din ultimii cinci ani.
Portugalia cu 6,5 mil. hl in anul 2020, urmeaza aceleasi cifre ale productiei din 2019 si cu ultima sa medie de cinci ani, in timp ce tari precum Romania (3,6 mil. hl) si Grecia (2 mil. hl) prezinta o variatie negativa fata de 2019 (- 7% si, respectiv, -2%) si media ultimilor cinci ani (-12% si respectiv -17%).
Raportul preliminar al OIV ilustreaza si situatia pietei internationale a vinului pe durata pandemiei Covid- 19 in ce priveste evolutia exporturilor si importurilor functie de volume si valori, pe perioada de referinta Ianuarie – Iunie 2020.
O.N.V.P.V.
Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole