De peste 8 ani consecutivi, Danone Romania investeste in productia locala de lapte prin programul socio-economic „O sansa pentru familia ta”, prin care isi propune sa sustina familiile din medii defavorizate sa se dezvolte ca producatori locali de lapte de calitate si sa construiasca afaceri sustenabile. In doar un an, numarul micilor fermieri a crescut cu peste 20%, de la 140 de gospodari in 2019, la peste 180 in prezent.
Pana in prezent, compania a investit in program peste 4 milioane de euro, alaturi de partenerii sai, Fondul International Ecosysteme al companiei Danone, Organizatia Non-Guvernamentala Open Fields si partenerul local, Polaris Group, reusind impreuna cu familiile de gospodari locali inscrise in program sa dubleze productia de lapte realizata de acestia.
Programul „O sansa pentru familia ta” reprezinta un model de afacere de succes cu impact economic si social deopotriva. In acest sens, compania investeste constant atat in productia de lapte de calitate din Romania, cat si in sustinerea agriculturii locale, urmarind inca de la inceput, sa ajute pe termen lung dezvoltarea micilor fermieri, care, inainte de acest program, practicau un model de agricultura ce le asigura venituri minime. Investitiile in program reprezinta una dintre directiile strategice de sustenabilitate ale companiei si au inclus atat donarea de animale de rasa superioara si a unor echipamente de baza, dar si acordarea de sprijin financiar pentru gospodari sau oferirea de consultanta financiara si profesionala.
Astfel, activitatea micilor fermieri s-a imbunatatit de la un an la altul, acestia reusind sa obtina un produs de calitate superioara, la standarde europene si, in acelasi timp, sa dubleze cantitatea de lapte produsa. Daca in 2012 erau colectati, in medie, aproximativ 5 litri de lapte de la un singur animal, in 2019, o vacuta asigura, in medie, 11 litri de lapte. Mai mult, prin activitatea gospodarilor inscrisi in program, acestia asigura in prezent aproximativ 10% din cantitatea totala de lapte colectata anual pentru productia de iaurt din fabrica din Bucuresti, dubland astfel productia inregistrata la inceputul programului.
Programul „O sansa pentru familia ta” urmareste un impact integrat in sustinerea producatorilor locali. Pe de o parte, este vizata cresterea nivelului de bunastare a animalelor, prin investitii in modernizarea sau constructia de noi grajduri si asigurarea conditiilor necesare pentru stabulatie. In acelasi timp, in cadrul programului, fermierilor le este oferita consultanta si know-how-ul necesar pentru a creste in mod constant calitatea laptelui. De exemplu, pana in prezent, au fost organizate peste 830 de ore de training despre igiena si nutritia animalelor si managementul fermei. In plus au fost donate 370 de juninci rasa Holstein, 29 de statii de muls mobile echipate cu panouri solare pentru incalzirea apei, precum si 7 masini agricole care sa le asigure gospodarilor nutreturi pentru sezonul rece.
Sprijinul acordat de Danone Romania prin programul „O sansa pentru familia ta” contribuie inclusiv la imbunatatirea nivelului de trai al micilor fermieri, astfel ca peste 100 dintre familiile implicate la momentul actual in program au inregistrat venituri crescute cu 60%, dupa doar 2 ani de la demararea proiectului. De asemenea, prin indrumarea oferita de companie, 59 de fermieri sunt certificati profesional si pot accesa mai usor fonduri europene. Pana acum, acestia au obtinut fonduri europene in valoare de peste 1 milion euro, ce au fost directionate in principal, catre dezvoltarea tehnologica si a flotei de utilaje folosite in activitate.
Mai mult decat atat, tot in cadrul programului, gospodarii si-au creat o asociatie pentru suport comun in activitatea lor, cum ar fi cultivarea terenurilor cu porumb si au obtinut de la autoritati o suprafata de 426 ha de teren pentru asociere, dintre care 268.76 ha de pamanturi arabile si 157.84 ha de pasune. Prin astfel de actiuni, acestia au reusit sa imbunatateasca in mod sustinut dieta vacutelor, o conditie importanta in cresterea calitatii si cantitatii laptelui.
„Sustinerea productiei locale de lapte este una dintre prioritatile companiei noastre, de aceea, de mai multi ani oferim suport fermierilor mici si mari prin programe dedicate, asa cum este programul <<O sansa pentru familia ta>>. Am stabilit parteneriate de lunga durata cu gospodarii romani si suntem mandri ca fermierii din Zimnicea, pe care i-am ajutat sa isi creeze propria afacere, au ales sa colaboreze cu noi si sa ne ofere laptele bun pe care il produc, cu multa munca si dedicare. Ne dorim sa fim alaturi de ei si pe viitor si sa ii ajutam sa isi valorifice in continuare munca, ei fiind motorul produselor noastre de calitate. Fiecare iaurt conteaza in sustinerea producatorilor locali, de aceea, de fiecare data cand consumatorii aleg sa puna pe masa iaurturile Danone, ei aleg de fapt sa duca mai departe povestea fermierilor din Romania”, declara Natalia Gelshtein-Kiss, Market Director Danone Romania, Bulgaria si Tarile Adriatice.
„<<O sansa pentru familia ta>> este un program strategic cu impact economic si social, dar, in acelasi timp si un program de suflet pentru Danone, deoarece in ultimii 8 ani, Zimnicea a devenit pentru noi o a doua casa. Resursele si munca investite de noi, de partenerii nostri si de fermieri in tot acest timp dau roade si se vad in cantitatea si calitatea laptelui obtinut, dar si in modul in care au evoluat micile afaceri ale fermierilor locali parteneri. Acesta a fost unul dintre obiectivele noastre principale inca de la inceput, de a sustine dezvoltarea pe termen lung a fermierilor romani, prin investitii constante, know-how si instruire periodica care sa asigure cresterea calitatii laptelui. De altfel, nu ne oprim aici in dezvoltarea acestui program, iar in perioada urmatoare ne vom concentra pe initiativele de a reduce cu 30% amprenta de carbon in cadrul proiectului, de reimpadurire si utilizare a practicilor de agricultura regenerativa”, adauga Eduard Jerca, Milk Manager Danone Romania.
Programul „O sansa pentru familia ta” este o initiativa gandita pe termen lung, care isi propune sa contribuie in mod direct la sustenabilitatea producatorilor romani si la dezvoltarea potentialului local in productia de lapte. De altfel, Danone Romania a lansat un manifest prin campania #fiecareiaurtconteaza, la care orice consumator poate adera, printr-un simplu gest: alegerea unui iaurt Danone, produs in Romania. Campania isi propune sa determine consumatorii sa constientizeze ca fiecare are un rol important in sustinerea productiei locale de lapte si ca alegerile lor pot influenta viitorul fermierilor romani, care au nevoie de sprijin continuu.
De peste 20 de ani, Danone Romania produce iaurturi in fabrica din Bucuresti, colectand anual peste 60 de milioane de litri de lapte, in cea mai mare parte de la fermieri si gospodari romani. Compania are parteneriate durabile cu peste 20 de ferme mari, toate atent selectate si verificate din punct de vedere al calitatii, la care se adauga cele peste 180 de gospodarii din proiectul socio-economic „O sansa pentru familia ta”.