INACO arata ca doar 1% dintre intreprinderile active in Romania in industria agro-alimentara folosesc roboti industriali – fata de media europeana de 7%, cu performerii sai: Suedia 31%, Olanda 22%, Danemarca 16%, Slovenia 10% -, intr-o analiza dedicata principalelor provocari ale agriculturii 4.0, dezbatuta la Clubul Fermierilor Romani, in data de 6 februarie 2020. Romania este pe ultimul loc in UE din acest punct de vedere, in anul 2018.
Pe de alta parte, depasim media europeana a intreprinderilor din industria serviciilor de cazare, alimentatie si bauturi care folosesc imprimarea 3D (2% in Romania, la fel ca in Germania sau Polonia, fata de 1% media UE).
75% dintre companiile agro-alimentare din Romania considera ca nu au expertiza digitala necesara si doar 38% incearca sa se dezvolte digital, in plina revolutie industriala 4.0.
Ponderea valorii adaugate brute in PIB aseaza agricultura Romaniei pe primul loc in UE. Suntem a 8-a putere agricola ca valoare a sectorului in UE, dar gradul redus de tehnologizare ne condamna la ultimul loc la productivitatea muncii.
INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Agricultura Viitorului (GLAV) la nivelul ministerului de resort si sub-grupuri GLAV la nivel regional, respectiv crearea laboratoarelor digitale educationale inteligente – SMART Lab – in toate scolile agricole din Romania.
Despre sursele de finantare disponibile in anul 2020, decalaje digitale, roboti agricoli, tractoare autonome, drone agricole, biotehnologii, tranzactii comerciale in blockchain, performantele actuale si mega-tendintele agriculturii viitorului gasiti detalii in analiza coordonata de Andreea Paul, presedintele INACO, Conf. Univ. Dr. la ASE, alaturi de Dr. Anca Tamas si Mrd. Ioana Enache. Studiul este atasat integral aici >>>
INACO – Initiativa pentru Competitivitate