Prin clasificarea celor 3 zone de productie a molustelor bivalve vii din apele teritoriale ale Marii Negre, de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase. Se ofera astfel posibilitatea infiintarii de noi unitati in acest sector, de creare de noi locuri de munca si de dezvoltare a economiei zonei. In apele teritoriale romanesti, molustele bivalve vii sunt reprezentate de midii si vongole. Acestea fac parte din categoria fructelor de mare si sunt o importanta sursa economica pentru tara noastra.
Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din ratiuni de siguranta alimentara, molustele bivalve vii pot fi introduse pe piata pentru consumul uman numai din zone clasificate de catre autoritatea competenta a tarii respective.
Clasificarea reprezinta procedeul de stabilire a calitatii apelor din zonele de recoltare a molustelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic si se realizeaza prin recoltarea si analiza probelor de la acestea.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a raspuns solicitarilor venite din partea asociatiilor de pescari, si-a asumat acest proiect si la inceputul lunii martie a convocat institutiile responsabile pentru clasificarea zonelor de productie a molustelor bivalve vii din teritoriile romanesti ale Marii Negre (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor prin Administratia Nationala Apele Romane).
Au fost stabilite 3 zone pretabile pentru recoltarea molustelor bivalve vii:
In baza programului intocmit de ANSVSA, incepand cu luna aprilie au fost recoltate de catre medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Tulcea si Constanta, probe saptamanale de midii/vongole care au fost analizate in Laboratoarele Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea si Constanta. Rezultatele analizelor microbiologice obtinute au determinat clasificarea initiala in clasa A pentru toate cele 3 zone.
Clasa A semnifica o calitate superioara a apelor din punct de vedere microbiologic, ceea ce permite introducerea directa pe piata pentru consumul uman a molustelor bivalve vii, fara a mai fi necesara purificarea sau relocarea acestora.
De asemenea, in conformitate cu prevederile legale, au fost recoltate si examinate probe pentru determinarea biotoxinelor marine. Probele au fost analizate la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti si pentru toate probele analizate pana in prezent s-au obtinut rezultate corespunzatoare, molustele fiind sigure pentru consumul uman.
Livrarea molustelor bivalve vii spre unitatile de comercializare se realizeaza printr-un centru de expediere autorizat sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor. In aceste centre, pachetele cu moluste bivalve vii sunt etichetate cu informatii pentru consumatori si li se aplica si o marca de identificare de forma ovala.
“Clasificarea zonelor de productie a molustelor bivalve vii din Marea Neagra este o realizare cu important impact economic. Ma refer la midiile si vongolele colectate de pescarii din tara noastra, prin care se pot astfel exploata aceste resurse naturale valoroase si dezvolta economia zonei”, a precizat presedintele ANSVSA.
ANSVSA
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor