În România, umiditatea dă bătăi de cap în continuare fermierilor din nord-vestul și din nord-estul tării. 20-22% este nivelul umidității în lan, ceea ce distorsionează imaginea vânzării. Dacă reperul portului Constanța rămâne la nivel de 930 RON/tonă, zonele despre care discutăm originează la nivel de 740 RON/tonă FCA – 780 RON/tonă DAP baze/silozuri în vestul țării și 700 RON/tonă FCA în zona de nord a Moldovei, cu umiditate 20%.
În piața internă, lucrurile evoluează cu greu. Lipsa mărfurilor și prețul lor fac ca ritmul aprovizionării să fie unul foarte lent. Clienții mari din industria zootehnică refuză ofertele din licitațiile organizate de ei din cauza prețurilor. Însă viitorul nu va aduce nimic mai bun. Tendința prețului nu este una descrescătoare, ci, din contră, cu cât mai mult se va scurge timpul, marfa va deveni mai scumpă din cauza costurilor de depozitare și finanțare a stocurilor. Fermierii din sudul României au setat așteptarea la nivel de 900 RON/tonă FCA.
La nivel regional, Ucraina, rezervorul principal de porumb, reduce încă o dată nivelul cu circa 3 milioane de tone, conform ministerului de resort, de la 33 milioane la 30 de milioane, însă toată piața lucrează cu cfire de 29-30 de milioane de ceva vreme, iar prețurile în echivalent CPT porturi ucrainene au scăzut cu 100-150 UAH/tonă (hryvna ucraineană), adică 3-4,5 EUR/tonă.
La nivel mondial, deși apetitul de cumpărare există la aceleași cote, cumpărătorii sunt deja într-o așteptare, pe fondul prețurilor foarte mari din Ucraina și Brazilia. Se așteaptă informații privind ritmul de recoltare al Statelor Unite, unde prețul este mult mai apetisant față de originile enumerate mai sus.
La fel ca în România, guvernul ucrainean nu dorește să semneze memorandumul de secetă, realizând consecințele implicării sale în lanțul de vânzare din agribusiness. Lasă deci, la mâna traderilor discuțiile de înțelegere și offset în privința contractelor nerealizate.
Cotațiile porumbul pentru livrare septembrie 2021 în porturile ucrainene indică un nivel de 155-160 EUR/tonă, însă cine are curaj să își asume, după acest an secetos?!
După ploile apărute în Brazilia, cotațiile porumbului în CBOT se relaxează pe un trend corectiv descrescător.