RUSIA: „Pentru stabilizarea prețurilor la făină și pâine, guvernul implementează un contingent tarifar la exportul de grâu, secară, orz și porumb în valoare de 17,5 mil. tone. Exportul de cereale în volum care depășește cota va fi supus taxei de export în valoare de 50% din valoarea în vamă, dar nu mai puțin de 100 EUR/tonă. Taxa în contingent la exportul de grâu este stabilită la 25 EUR/tonă, la exportul de secară, orz și porumb este stabilit la 0%. Decizia va fi în vigoare în perioada 15 februarie – 30 iunie 2021. Nu va acoperi livrările către EAEU (EAEU este un tratat economic semnat între Rusia, Belarus si Kazahstan la data de 29.05.2014).
Mai mult, pentru a sprijini producătorii interni de făină, guvernul a implementat subvenții pentru acoperirea parțială a costurilor de cumpărare a grâului. Mikhail Mishustin (prim-ministrul Rusiei) a semnat decretul care stabilește reglementările de alocare a asistenței financiare. Morarii vor putea compensa până la 50% din diferența dintre prețul curent al grâului și prețul mediu lunar al acestuia pe aceleași perioade din ultimii 3 ani conform Rosstat și ajustat pentru inflație.
Președintele Putin a analizat nivelul inflației la materiile prime de bază, cum ar fi uleiul vegetal și făina, iar rezultatul a fost un nivel inflaționist de creștere a prețului cu 5,8%. Acesta din urmă a criticat dur nivelul de creștere existent și faptul că populația plătește un preț mai mare la aceste două produse de bază. Mai mult decât atât, din perspectiva asigurării siguranței alimentare, s-a adresat primului ministru, Mikhail Mishutin, și a cerut soluții.
Acesta din urmă a adus spre semnare două măsuri, una adresată exportului de semințe de floarea-soarelui iar a doua, care a apărut ieri după-amiază, adresată produsului GRÂU la export, după cum urmează:
În cursul zilei de ieri, 15.12.2020, s-a desfășurat o licitație GASC, unde grâul românesc a fost performant, după cum urmează:
În afară de cele două cargo-uri cu grâu românesc, au caștigat și două cargo ucrainene, la preț similar. Singura diferență a fost în prețul transportului, mai scump din Odesa cu 2 USD/tonă, iar grâul a fost mai ieftin cu 2 USD/tonă în FOB pentru a compensa diferența de transport din origine.
Disecând prețul FOB Constanța pe o paritate euro-dolar de 1,216, rezultă 228,82 EUR/tonă în FOB. Scăzând costurile (financiare, costul fobbing-ului, acte și hârtii asociate + pierderi), rezultă un 210 EUR/tonă CPTConstanța cu marja de trading inclusă.
După licitație, cele două birouri din România ale caselor de trading câștigătoare în licitație afișau un nivel de 207 EUR/tonăCPT Constanța.
Primele efecte se văd prin creșterea competitivității grâului românesc și acesta este doar începutul. În bazinul Mării Negre, au ramas astăzi doar 2 jucători, România și Ucraina.
ROMÂNIA nu a fost deloc performantă din cauza reducerii dramatice a volumelor, cauzată de secetă, dar acum așteptările încep să se împlinească pentru cei care au stocuri de grâu și au așteptat.
UCRAINA este în joc, însă are o problemă. Guvernul și exportatorii au semnat un memorandum care limitează exportul de grâu la 17 milioane tone. În acest moment, Ucraina a depășit cifra de 12,2-12,3 milioane tone de grâu exportate. Cu alte cuvinte, pentru cererea care va urma, lichiditatea este foarte mică. Mai mult decât atât, aparent nu are legatură cu subiectul, dar se conjugă într-un final, Ucraina a coborât nivelul de export porumb la 24 milioane de la un nivel de 29 milioane.
BURSA MĂRII NEGRE – BSW a reacționat în consecință și afișează cotații de 262 USD/tonă ianuarie și 263,5 USD/tonă martie 2021.
CE VA URMA? După cum am previzionat de foarte mult timp, pe baza analizelor efectuate, grâul are un potențial de exprimare în preț mult mai mare decât astăzi. Cererea din Cornul Africii și Orientul Mijlociu rămâne constantă. Sursa de originare cea ma ieftină rămâne bazinul Mării Negre, unde au rămas doar doi jucători, România și Ucraina.
Lipsa din stocuri a 4 milioane de tone, conform ultimului raport USDA, potențează cererea.
Australia, în schimb, va încerca să se extindă în Orientul Mijlociu, după ce China a restricționat accesul grâului din această origine. Deocamdată, Australia joacă foarte puternic în Asia, dar tendința lor este de a accesa zonele tradiționale ale bazinului Mării Negre. Are însă un impediment, și anume logistica mai scumpă (costul transportului din origine în destinație).
Dacă, de fapt, Rusia nu are recolta pe care au declarat-o? Dacă, de fapt, nu există cele 84-85 milioane de tone de grâu și sunt doar maxim 75 milioane? Tendința de a raporta cifre mai mari este de a crea senzația de abundență, de a forța vânzarea (de către fermieri), de a forța exportul, căci se întoarce valută în țară și se creează piață. Trebuie să nu scăpăm din vedere începutul campaniei de recoltare, când Rusia, în sud, vedea efecte extreme ale secetei, cu producții de 1-1,7 tone la hectar, marfă recoltată. Iar aparatul de control rusesc nu poate acoperi, cu siguranță, întreaga țară, spre a estima precis nivelurile de recoltă strânse.
Și dacă acest protecționism ascunde, de fapt, altceva, cum ar fi perspectivele unei recolte mai mici de grâu în 2021? Cu toate că Rusia a însămânțat peste 19 milioane hectare, seceta a diminuat deja din potențial. Grâul abia răsărit este afectat, iar gerurile de minus 15 grade diminuează vizibil potențialul de recoltă, care, după unii analiști, va fi între 72 și 75 milioane tone.
Vă inserez harta cu progonoza de precipitații până la 29.12.2020 în Rusia, menționând că și în ultimele 45-55 de zile situația a fost similară. Un semnal la fel de puternic vine din SUA, care este aproape în același scenariu ca Rusia, cu lipsă de precipitații în ultimele 45-55 zile și fără prognoză de ploi.