Fenomenele meteorologice extreme (ploi torentiale, furtuni, caderi de grindina) pot provoca inundatii in diferite zone ale tarii. Aceste fenomene pot afecta sanatatea animalelor, prin declansarea de afectiuni specifice intemperiilor sau boli transmisibile. Medicii veterinari avertizeaza crescatorii de animale, precum si autoritatiile locale cu privire la obligatia de implementa masuri de profilaxie generala/specifica si de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea si limitarea posibilelor imbolnaviri la animale, sau boli cu transmisibilitate de la animale la oameni.
In astfel de situatii, echipele de specialisti din cadrul D.S.V.S.A judetene si din unitatile sanitare veterinare din teritoriu, in colaborare cu crescatorii de animale si pasari si cu autoritatiile locale, efectueaza activitati directionate cu responsabilitati pentru protejarea sanatatatii animalelor si pasarilor, protectia si bunastarea acestora, precum si protectia mediului.
In domeniul protejarii sanatatii, protectiei si bunastarii animalelor:
-
- Monitorizarea exploatatiilor comerciale si a exploatatiilor nonprofesionale din gospodariile populatiei care detin animale si pasari, verificandu-se starea clinica de sanatate, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii prevazute pentru aceasta perioada, sau actiuni de necesitate, (actiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinari imunoprofilactice, in special vaccinarea contra antraxului, examinarea sortimentelor de furaje si a apei potabile).
- Verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a sistemelelor de ventilatie si a generatoarelor de energie electrica (in special la fermele cu porci si pasari).
- Asigurarea unor locuri si spatii prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale si mutarea acestora din gospodariile afectate de inundatii in zone sigure, unde sa fie asigurate conditii de adapostire, hrana, adapare si ingrijire.
- Circulatia animalelor in judet si in afara judetului sa se faca numai daca este strict necesar si numai cu aprobarea si sub supravegherea serviciilor veterinare locale sau judetene, dupa caz.
- Administratiile locale, pe teritoriul carora exista animale in transhumanta, sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate.
- Detinatorul de animale si pasari, are obligatia ca pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar din localitatea respectiva, de orice modificare a starii de sanatate a animalelor precum si modificari comportamentale.
- Verificarea stocurilor de produse alimentare de origine animala si de apa potabila, existente in unitatiile de profil, sau la sursa in cazul apei, sub aspectul calitatii si salubritatii si stabilirea unor masuri corective, dupa caz.
- Asigurarea stocurilor de materiale sanitare, medicamente, produse biologice si dezinfectante pentru situatii de urgenta.
In domeniul protectiei mediului
-
- Coordonarea activitatii, prin implicarea autoritatiilor locale si a fermierilor pentru colectarea cadavrelor si dirijarea lor la unitatea de distrugere, sau incinerare.
- Curatirea si dezinfectia zonelor de unde s-a retras apa si au fost colectate cadavre de animale.
- Verificarea conditiilor de manipulare, colectare, pastrare si transport a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman.
- Colaborarea servicilor sanitare veterinare cu alte autoritati locale implicate si cu asociatiile crescatorilor de animale si asociatii pe produse, pentru implementarea masurilor stabilite pentru astfel de calamitati naturale.
Situatiile deosebite pot fi comunicate la unitatiile sanitare veterinare, sau la comandamentele locale constituite, pentru a se putea intervenii operativ si eficient cu personal de specialitate.
Dr Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu