Piața grâului din România păstrează aceeași nuanță ca săptămână trecută, caracterizată prin tranzacții spot, reperele fiind cunoscute de către vânzători (în speță, fermieri), cumpărătorii din piața internă și exportatorii.
În piața internă, prețurile generate de cererea cumpărătorilor se apropie de 1.000 RON/tonă, balansul fiind făcut de proximitate. Zona din care se originează marfa generează costuri de transport mai mici sau mai mari, care se adaugă la costul final.
În piața de export, situația rămâne, de asemenea, setată în jurul valorii de 205 EUR/tonă CPT Constanța.
Fermierii români însă, rămân setați pe obiectivele culturilor de toamnă, mai exact pe finalizarea procesului de semănat pentru grâu, care se va încheia în câteva zile.
În plan regional, au apărut informațiile așteptate referitoare la cota de export a Rusiei. Aceasta va consta într-un maxim de 15 milioane de tone, setată pentru perioada februarie 2021- iunie 2021, compusă din grâu, porumb și orz. Până la această oră, Rusia a exportat circa 16,3-16,5 milioane de tone de grâu, iar, în mod normal, nivelul de export nu depășește 40 milioane de tone.
Acest aspect ne arată o fereastră de oportunitate, care va veni pe un trend de limitare a ofertei în timpul acestei perioade, cererea rămânând constantă și, luând în considerare dimensiunea recoltei europene, mult diminuată.
Piețele rămân dinamice. Oferta își face loc în zone mai greu accesibile din cauza condițiilor de calitate și a diferenței logistice, iar un bun exemplu rămâne intrarea Rusiei pe piața Algeriei, în mare parte datorită deficitului de recoltă din Franța, de altfel un vânzător tradițional în protectorat.
Prețurile grâului rusesc în paritatea FOB gravitează în jurul valorii de 255 USD/tonă, nivel care generează suficientă competiție și din partea pieței interne rusești, dată fiind paritatea rublă-dolar – 76,2 RUB/1 USD.
Însă, pentru moment, în valul de licitații din ultimele zile, prețurile au urcat ușor, ca mai apoi să revină la cotațiile Euronext de dinainte de raportul WASDE. Nivelul de rezistență la care grâul continuă să primească suport este de 210 EUR/tonă în condiția decembrie 2020.
În plan global, ajustările își fac loc din nou în locurile unde sezoanele de recoltat sunt încă în curs de desfășurare, mai precis în Argentina, care coboară încă o dată nivelul de prognoză la 16,7 milioane tone, versus 21 milioane prognoză inițială și 17 milioane ultima prognoză editată de USDA.
Pe scurt:
Mai jos, vă invit să vizualizați trendul grâului în Euronext. Spunem trend pentru că aveți posibilitatea de a vedea, în elemente de roșu (scăderi) și verde (creșteri), momentele de creștere și scădere. Relevant pentru noi toți este relația dintre urcări și coborâri, fazele de platou și ritmicitatea creșterii pe etape.