Un vin de calitate are nevoie, de cele mai multe ori, de drojdii performante, drojdii care sa ajute la o fermentatie completa, la potentarea anumitor arome din vin sau la evidentierea caracteristicilor soiurilor de struguri. Gama de drojdii profesionale de la Maurivin este incadrata in categoria produselor oenologice de calitate premium si vine in ajutorul vinificatorilor, oferind complexitate vinului.
Dupa zdrobirea si presarea strugurilor se obtine mustul de presa si tescovina. Aici este momentul in care incepe fermentatia alcoolica. Fermentatia alcoolica a mustului este un proces de natura chimica prin care zaharurile din must se transforma, sub actiunea drojdiilor, in alcool etilic si dioxid de carbon. Drojdiile existente in must sunt capabile sa realizeze o concentratie alcoolica partiala (atat dpdv al concentratiei de alcool obtinuta la final, cat si a pastrarii calitatii vinului in timp). In acest moment este recomandata adaugarea drojdiilor selectionate in must.
Maurivin POP este o drojdie speciala pentru vinuri albe, rose si rosii, care se remarca prin faptul ca poate lucra inca de la o temperatura de 9 grade Celsius. Drojdia Maurivin POP este o drojdie neutra, care permite gusului strugurilor sa iasa in evidenta.
Maurivin POP are un randament alcoolic de pana la 15 – 16%.
Drojdia Maurivin POP este o drojdie robusta, ce se poate folosi la temperaturi scazute, avand si avantajul de a putea fi folosita si in cazul repornirii in fermentatie a vinului.
Folosita la oricare dintre soiurile (Sauvignon Blanc, Colombard, Chenin Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling, Feteasca Regala) drojdiile Maurivin UOA MaxiThiol au abilitatea de a produce tioli aromatici, care contribuie cu esteri importanti cu arome de “fructe tropicale” sau “fructul pasiunii” la vinul final rezultat. Aromele adaugate vor da o complexitate sporita vinului.
Tipul de drojdie folosit in cazul Maurivin UOA MaxiThiol este Saccharomyces cerevisiae dar o tulpina noua, de la grupul de studiu al vinului al Universitatii din Auckland, Noua Zeelanda.
In graficul de mai jos sunt evidentiate aromele aduse vinului de folosirea drojdiilor Maurivin UOA MaxiThiol, rezultate bazate pe analiza a 6 vinuri, in Noua Zeelanda.
Maurivin B este pretabila in procesul de fermentatie si obtinere a vinurilor rosii. Vinurile fermentate cu drojdiile Maurivin B au o culoare mai intensa, drojdiile fiind unele neutre, ce permit exprimarea 100% a caracteristicilor soiurilor de struguri.
Maurivin PDM este o drojdie ce se poate folosi la toate vinurile (albe, rosii, rose) atat pentru pornirea in fermentatie, cat si pentru fermentatiile secundare.
Aromele oferite vinului sunt de intensitate medie insa drojdia Maurivin PDM are avantajul si posibilitatii de a lucra la temperaturi scazute.
Randamentul alcoolic este de pana la 15-17% (v/v).
Ratele de fermentatie la diferite temperaturi ale drojdiilor Maurivin PDM sunt evidentiate in graficul de mai jos:
Maurivin AWRI Fusion este o drojdie de generatie noua, fiind un hibrid intre Saccharomyces cerevisiae x Saccharomyces cariocanus (Hibrid NON Gmo, cunoscut si sub denumirea de AWRI) ce se remarca printr-o excelenta crestere in intensitate a aromei vinului si a complexitatii acestuia.
Contributia majora adusa vinului de drojdiile Maurivin AWRI Fusion este in senzatia gustativa (mouthfeel), dar si in textura vinului. Drojdiile imbina caracteristicile varietale ale soiurilor de strugure folosite cu arome precum piersica si nectarina, dar si arome florale. Evidentierea contributiei adusa vinului este redata si in graficul de mai jos:
Doza recomandata este de 20 – 40 de grame / 100 litri de must. Conform schemei propuse de producator vom avea urmatorul mod de aplicare (calculat pentru folosirea intregului pachet de 500 de grame la 2500 de litri de vin):
Pentru mai multe detalii despre produsele de vinificatie distribuite, accesati SemintePlante.ro. Gasiti acolo o gama variata de produse (drojdii, activatori, bentonite, conservanti).