Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice.
Putini cunosc faptul ca omenirea nu ar putea exista fara ciuperci, sau poate ar arata cu totul altfel. Fara ciuperci si bacterii ne-am sufoca de gunoaie deoarece ele fac descompunerea materiai organice pana la carbon, hidrogen, azot si diferite materiale ce intra in circuitul biologic al plantelor, insectelor si altor microorganisme. Unii experti cred ca exista aproximativ 1,5 milioane de specii de ciuperci din care doar 100 000 au fost descrise, dintre acestea peste 700 specii de ciuperci sunt comestibile de diferite grade.
Proteinele din ciuperci sunt superioare multor proteine din alte vegetale, avand in vedere continutul in aminoacizi esentiali. In urma unor analize s–a stabilit ca 100-200 g ciuperci uscate consumate de catre om intr-o zi, pot inlocui consumul de carne si-i asigura un echilibru azotat normal.
Agaricus blazei Murill (ABM) sau ciuperca lui Dumnezeu, ciuperca migdala, se poate cultiva in mod asemanator cu Agaricus bisporus sau champignon.
Aceasta specie contine 120 de elemente (proteine, vitamine si minerale) 9 aminoacizi, polisaharide precum alfa si alfa-D-glucan, beta si beta-D-glucan, de proteoglucani, riboglucani, compusi anti angiogenici si ergosterol, cerebusterol si este folosita ca anti tumoral, anti cancer, anti viral, impotriva arteriosclerozei, in diabet, hepatite, hiperlipidemie, intareste sistemul imunitar si este stimulent pentru intregul organism. Polizaharidelor li se datoreaza actiunea antitumorala. ABM stopeaza cu succes cresterea numarului de celule canceroase, putand chiar sa dezamorseze procesul si sa reduca tumorile. Aceasta actiune a fost deja dovedita in cazul cancerului intestinal, de pancreas ,de ficat, mamar, genital si de prostata. Actiunea ei s-a dovedit insa deosebit de valoroasa si in cazul tumorilor cerebrale, a cancerului de piele si de stomac, cat si in hepatita B sau C, ciroza hepatica dar si alte boli ale ficatului, splinei sau stomacului.
Fig. Agaricus blazei Murill, ciuperca lui Dumnezeu
Beta-glucanul este o substanta ce se gaseste in mod natural in cateva alimente, inclusiv ovaz, secara, orz si anumite specii de ciuperci. Gasit si in drojdii, beta-glucanul este catalogat ca polizaharid (o molecula mare compusa din multiple molecule de zahar). Exista dovezi precum ca beta-glucanul ar putea oferi un numar de beneficii sanatatii, cum ar fi stimularea sistemului imunitar.
Pe langa faptul ca se gaseste in alimente, beta-glucanul se distribuie sub forma de supliment alimentar.
In flora spontana a tarii noastre cresc alaturi de specii toxice si otravitoare si asa zisele specii de ciuperci fara valoare alimentara dar numai putini oameni stiu ce contin acestea si cum pot fi utilizate. Astfel, speciile de ciuperci: Ganoderma lucidum, Ganoderma aplanatum, Schizophyllum commune, Polyporus sulphureus, Hericium erinaceus, Cordyceps spp., Trametes versicolor, Lentinus spp., Lentinellus spp., Fomes fomentarius, Inonotus obliquus, Phellinus spp. se gasesc si in tara noastra dar ele nu au fost studiate si analizate din punt de vedere al componentelor chimice.
Ganoderma lucidum – Lingurita zanei {lingura zanei; reishi (in limba japoneza); ling zhi (in limba chineza)}. Datorita calitatilor ei medicinale este numita: planta tineretii; planta lui Dumnezeu; elixirul eternitatii; ciuperca nemuririi; rege al plantelor; planta de bun augur; ciuperca divina; fungus minunata; ciuperca de potenta spirituala.
Creste spontan si in tara noastra, oamenii nu o cunosc sau nu stiu cum s-o utilizeze si pentru ce anume. Reishi contin peste 400 de compusi bioactivi, incluzand polizaharide, acizii ganoderici, germaniul organic, adenozina, triterpenoizi, steroizi, acizi grasi, aminoacizi, nucleozide, proteine si alcaloizi, fenoli (Cör et al. 2018). Polizaharidele, peptidoglicanele si triterpenele sunt trei constituenti activi fiziologic majori in G. lucidum.
Fig. Lingurita zanei
De asemenea o polizaharida solubila in apa din Ganoderma, Ganopoly, are efect antitumoral, antiviral (in hepatite) si de asemenea a condus la scaderea semnificativa a glicemiei la diabetici.
Germaniul organic din Ganoderma, are capacitatea de a lega protoni. Tesuturile bolnave se caracterizeaza prin deficienta oxigenului si acumularea protonilor (acidifierea mediului intern), fapt ce determina deteriorarea starii de sanatate. Pentru a restabili functiile organismului, hidrogenul trebuie eliminat, proces ce necesita mari cantitati de oxigen. S-a demonstrat ca germaniul organic mareste pana la de 2 ori rezerva de oxigen a corpului.
Consumati 1-3 g/zi pudra din Ganoderma, cu apa calda.
Mai multe informatii despre ciupercile medicinale puteti afla de la Dr Ing Tudor Ioana. Mentiuni despre efectul ciupercilor medicinale apar si in Determinatorul de ciuperci comestibile, medicinale si otravitoare, carte premiata de 2 Academii al carui autor este Dna Tudor.
De asemenea, la cursul de ciupercar acreditat, Dna Dr Ing Tudor Ioana preda si despre ciupercile medicinale alaturi de tehnologii de cultura pentru champignon, ciuperca lui Dumnezeu, pastravul de fag, King Pleurotus, shiitake, Ganoderma, trufe, s.a.
Contact Dr Ing Ioana Tudor: Tel. 0745420536, e-mail: [email protected]