Pana pe 18 decembrie 2020 se asteapta puncte de vedere din partea autoritatilor si organizatiilor profesionale in legatura cu actul delegat de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European si al Consiliului pentru stabilirea criteriilor tehnice de screening, pentru determinarea conditiilor prin care o activitate economica se califica drept o contributie substantiala la clima, reducerea schimbarilor climatice sau adaptarea la schimbarile climatice, si pentru a determina daca aceasta activitate economica nu cauzeaza nici un prejudiciu semnificativ oricaruia dintre celelalte obiective de mediu.
Producatorii din sectorul agroalimentar si cooperativele trebuie sa se poata baza pe sprijin pentru a continua sa investeasca in metode de productie mai durabile, in tehnologii si afaceri mai inteligente, prin masuri de adaptare. Garantarea accesului la resurse financiare este cheia, inclusiv la cele alocate in vederea recuperarii in urma pandemiei Covid-19. Este important ca in acest proces sa se realizeze un bilant si sa se aiba in vedere legislatia deja existenta, precum si munca agricultorilor, a proprietarilor de paduri si a cooperativelor, in ameliorarea durabilitatii in agricultura si silvicultura.
Acest act ia o pozitie puternica si disproportionata fata de sectoarele agricol si forestier, care, cu siguranta, nu sunt beneficiarul principal al produselor financiare pe care se concentreaza Regulamentul 2020/852. Nu suntem de acord nici cu lipsa de reprezentativitate din grupul de experti tehnici si de pe platforma nou creata.
Privitor la activitatile economice bioenergetice, criteriile tehnice sunt nepractice, nefezabile si, mai presus de orice, necesita eforturi disproportionate.
Prin acest act delegat se creeaza doua sisteme paralele si constrangeri suplimentare fata de prevederile Politicii Agricole Comune. Producatorii din sectorul agroalimentar si cooperativele agricole vor avea costuri mult mai mari pentru finantare, sau vor avea din ce in ce mai greu acces la finantare. Reamintim ca in Romania deja avem un acces limitat la finantare si costuri mai mari decat media europeana.
Am transmis punctul de vedere al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare raspunzand consultarii publice: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12302-Climate-change-mitigation-and-adaptation-taxonomy#ISC_WORKFLOW.
Am comunicat tuturor autoritatilor romane implicate riscurile si repercusiunile pentru sectorul agroalimentar si pentru Romania ale aprobarii acestui act delegat si am solicitat retragerea acestuia.
Daca actul delegat ar fi aprobat in forma prezentata, producatorii din sectorul agroalimentar, silvic si nu numai, vor putea accesa finantari doar daca se respecta simultan toate criteriile mentionate in anexa actului delegat.
Evidentiem ca ingrijorarile noastre sunt impartasite de toate organizatiile nationale membre ale Copa Cogeca, impreuna cu care am realizat si transmis un document de pozitie catre institutiile europene cu rol de decizie in acest dosar.
Facem totodata un apel public la toate autoritatile romane implicate in procesul de consultare: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice, Secretariatul General al Guvernului, Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE, sa solicite respingerea si retragerea actului delegat de completare a Regulamentului (UE) 2020/852, pana pe 18.12.2020.
Semneaza: