Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat data de 11 decembrie ”Ziua Internationala a Muntelui”. Aceasta a fost sarbatorita pe glob incepand cu anul 2003, cu scopul de a constientiza importanta muntilor pentru viata, pentru a evidentia oportunitatile si constrangerile in dezvoltarea zonelor montane si pentru a stimula construirea de aliante care sa aduca schimbari benefice populatiilor si mediilor montane din intreaga lume.
Acoperind aproximativ 22% din suprafata Pamantului, muntii joaca un rol important in directia cresterii economice sustenabile. Nu doar ca furnizeaza mijloace de subzistenta si asigura un trai decent pentru 915 milioane de oameni care traiesc in muntii din intreaga lume, reprezentand 13% din populatia globala, dar alte cateva milioane de oameni beneficiaza de pe urma acestei bogatii naturale.
Europa este acoperita in proportie de 40% de munti, locuiti de 20% din totalul populatiei acestui vechi continent, in timp ce Romania are aproximativ 38% zona montana. Zonele montane sunt in general rurale si se caracterizeaza prin limitari naturale ale productivitatii agricole, care conduc la productii agricole reduse, cauzate de conditii climatice si biofizice nefavorabile desfasurarii in conditii optime a activitatilor agricole.
Muntii sunt un rezervor important de apa, energie si diversitate biologica. In plus, acestea contin resurse esentiale, precum minerale, produse forestiere si agricole si servicii recreative. Reprezentand ecosisteme majore din cadrul ecologiei complexe a planetei noastre, mediile montane sunt esentiale pentru supravietuirea ecosistemului global. Mediile montane sunt expuse la eroziunea accelerata a solului, alunecari de teren, precum si la pierderea accelerata a habitatului si a diversitatii genetice. Saracia este foarte raspandita in randul locuitorilor zonelor montane, cunostintele despre populatiile indigene risca sa fie pierdute, iar mare parte a regiunilor muntoase ale lumii sunt supuse degradarii mediului. Astfel, se impune o mai mare atentie pentru gestionarea adecvata a resurselor montane si dezvoltarea socio-economica acestor areale, la nivel global.
In organizarea Centrului de Economie Montana al Academiei Romane – CEMONT, Agentiei Nationale a Zonei Montane (punct focal pentru Romania al Parteneriatului Montan International/ ONU – FAO), a Forumului Montan din Romania si Asociatiei Nationale pentru Dezvoltare Rurala Montana „Romontana”, vineri 11 decembrie 2020 a avut loc Seminarul stiintific si de informare, cu tema ”Biodiversitatea montana – patrimoniu inestimabil al zonei montane. Amenintari, vulnerabilitati si perspective in contextul schimbarilor climatice, fenomenelor extreme si globalizarii”.
Aceasta initiativa a fost salutata cu un deosebit interes de catre Secretariatul Parteneriatului Montan, care a transmis o scrisoare oficiala de felicitare conducerii Agentiei Nationale a Zonei Montane si a publicat evenimentul pe site-ul oficial al FAO (http://www.fao.org/international-mountain-day/imd-around-the-world/en/).
Cu acest prilej, au sosit pe adresa institutiei si numeroase invitatii de participare la manifestari dedicate Zilei Internationale a Muntelui, de la organizatii/ institutii guvernamentale din intreaga lume: Italia, Nepal, Peru, Kenia, Elvetia, Pakistan, etc.
Din cauza restrictiilor impuse de pandemie, in acest an Seminarul din Romania s-a desfasurat online, prin intermediul platformei Zoom si a fost urmarit de peste 100 de participanti, reprezentanti ai zonei montane: oficialitati locale, judetene si centrale, presedinti de asociatii, cadre didactice universitare, cercetatori, producatori, antreprenori, parlamentari, specialisti, etc.
Agentia Nationala a Zonei Montane