In sedinta de Guvern din data de 18 noiembrie 2020 a fost adoptata Hotararea pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 740/2017 privind acordarea de ajutor financiar organizatiilor de producatori si altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor si legumelor.
Completarile aduse prezentului act normativ permit organizatiilor de producatori din sectorul fructelor si legumelor, care deruleaza un program operational, ca in anul 2020 sa isi gestioneze fondurile, in special in cazul in care si-au modificat programele operationale, prin marirea limitei asistentei financiare din partea Uniunii Europene de la 50 % la 70 % din cheltuielile efective suportate.
Din cauza pandemiei generata de COVID-19, organizatiile de producatori recunoscute din sectorul fructelor si legumelor se confrunta cu dificultati in punerea in aplicare a programelor operationale aprobate. In acest context, unele dintre actiunile si masurile aprobate in cadrul programelor nu vor putea fi implementate in anul 2020 si, prin urmare, o parte din fondurile operationale nu vor fi cheltuite. Alte organizatii de producatori recunoscute din sectorul fructelor si legumelor isi modifica programele operationale in vederea realizarii unor actiuni si masuri de combatere a pandemiei de COVID-19, cum ar fi cele de gestionare a crizelor.
Astfel, pentru a garanta faptul ca organizatiile de producatori recunoscute din sectorul fructelor si legumelor sunt in masura sa-si gestioneze fondurile, a fost adoptat Regulamentul Delegat 2020/1275 al Comisiei Europene din 6 iulie 2020.
Adoptarea acestui regulament a impus completarea corespunzatoare a legislatiei nationale, respectiv a art. 5 din Hotararea Guvernului nr. 740/2017 privind acordarea de ajutor financiar organizatiilor de producatori si altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor si legumelor.
Precizam ca beneficiarii acestei masuri sunt organizatiile de producatori recunoscute din sectorul fructe legume care au in implementare un program operational derulat prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
In prezent, in Romania, exista 23 de organizatii de producatori din sectorul fructelor si legumelor, recunoscute potrivit legislatiei in vigoare, dintre care 5 deruleaza programe operationale prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale