Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food si implementat de Impact Hub Bucharest, si-a desemnat cele 2 castigatoare care au primit finantare totala de 15.000 de euro: Ibolya Oprea – Reset, Cosmina Dinu – Ferma de pasari pasunate. Dupa 5 luni de mentorat personalizat si sesiuni de networking, cele 10 participante finaliste au sustinut pitch-urile in fata juriului si au expus progresul inregistrat in cadrul programului, precum si intentiile de dezvoltare a business-ului si nevoile identificate.
In urma unui proces de jurizare, care a tinut cont de criterii precum inovatia ideii de business, nevoia care este adresata, scalabilitatea si planul de business, impactul socio-economic si exploatarea oportunitatilor din domeniul agrifood, 2 antreprenoare s-au evidentiat:
Ibolya Oprea, fondatoarea Reset, si castigatoare a sumei de 5.000 de euro, propune un program online de slabit si de reeducare alimentara, prin care vrea sa ajute clientii cu planuri nutritionale, ghid de substituiri, indicatii de cumparare si preparare ale alimentelor, educatie nutritionala, comunitate si sustinere din partea specialistilor in nutritie, sport si psihologie.
Cosmina Dinu, fondatoarea Fermei de pasari pasunate, si castigatoare a sumei de 10.000 de euro, vine cu o idee inovatoare de a produce etic si local carne de pui sanatoasa in conditii de siguranta alimentara. Pasunarea aduce multiple beneficii comunitatii locale si vizeaza atat calitatea hranei produse, cat si bunastarea si sanatatea animalelor, protectia mediului inconjurator, fertilitatea solului, si nu in ultimul rand profitabilitatea micului fermier.
Juriul din cadrul programului a fost format din Oana Craioveanu – Managing Partner Impact Hub Bucharest, Lucia Costea – Managing Partner Secom si Roxana Bitoleanu – Cofondatoare Taraba Virtuala. Evaluarea juriului a reprezentat 40% din nota finala primita de antreprenoare, ceilalti 60% reprezentand progresul inregistrat de acestea de-a lungul celor 5 luni de program.
Antreprenoarele au lucrat impreuna cu mentorii lor la cateva directii importante: dezvoltarea ideii de business, imbunatatirea operatiunilor business-ului, strategia de monetizare si de marketing, dezvoltarea echipei, cresterea veniturilor si a numarului de clienti precum si dezvoltarea de produse si parteneriate noi.
30% dintre participante au avut primii clienti in timpul programului EWA, iar 60% dintre ele au stabilit parteneriate noi.
Programul EWA s-a incheiat pe 26 noiembrie cu un eveniment online despre oportunitatile in agrifood si leadership feminin, la care au participat Oana Craioveanu – Managing Partner Impact Hub Bucharest, Madalina Cocan – Cofondator Laptaria cu caimac si Stefania Cristescu – Director Marketing si Comunicare, Patria Bank.
Oana Craioveanu, Managing Partner Impact Hub Bucharest: Domeniul agrifood incepe sa fie din ce in ce mai inovator si sesizam in ultima perioada o implicare a noii generatii de fermieri si producatori care sunt deschisi in adoptarea tehnologiei si care isi doresc sa eficientizeze procesele. Rolul nostru este sa ii aducem mai aproape de visul lor prin conectarea la oameni si resurse care sa-i ajute in clarificarea viziunii pe termen lung. Implicarea in programul EWA a raspuns fix acestei nevoi si, mai mult decat atat, ne-a bucurat si ne-a surprins in mod placut determinarea si energia participantelor care aveau nevoie de a cuprinde imaginea de ansamblu a ideei lor de business.
Ibolya Oprea – Reset: Programul EWA mi-a oferit cea mai buna experienta antreprenoriala de pana acum. Fiind o antreprenoare la inceput de drum, aveam nevoie de know-how-ul celor care deja au trecut prin etapele de initiere ale unui start-up si care sunt dispusi sa ajute in scalarea business-ului meu. In acest program nu doar ca am cunoscut oameni foarte inteligenti si am primit sfaturi super utile, dar am realizat ca intr-un business antreprenorul este cea mai importanta resursa. Mai ales la inceput.
Consider ca programul EWA m-a ajutat sa imi clarific rolul meu in echipa, sa ma dezvolt din punct de vedere profesional si sa aduc schimbare in comunitatea celor care apeleaza la serviciile mele.
Programul a avut o miza financiara, insa cel mai mare castig pe care l-am primit, a fost ajutorul mentorului meu, Mircea Vadan, si ajutorul celorlalti mentori din program, cu o experienta consistenta in zona start-up-urilor, cu un know-how impresionant, pe care nu puteam plati in aceasta perioada initiala a business-ului. Si pentru asta sunt foarte recunoscatoare!
Echipa de organizatori sunt oameni extraordinari si au adus valoare in program prin munca lor si prin materialele educative trimise si incarcate in platforma programului. Organizarea a fost impecabila si intalnirile si-au indeplinit obiectivele propuse.
Premiul de 5000 de euro va fi investit in scalarea modelului de business, adica in optimizarea platformei si construirea unei aplicatii care sa livreze o experienta imbunatatita comunitatii de useri. Astazi misiunea mea este sa ajut cat mai multi oameni in procesul lor de slabit si sa schimb perceptia lor asupra alimentatiei.
Cosmina Dinu – Ferma de pasari pasunate: Pot spune cu toata sinceritatea ca simt ca am facut un salt urias in doar 5 luni, de la un business la foarte inceput de drum la unul functional. Si in mare parte o datorez motivatiei pe care mi-a dat-o Programul EWA si colaborarea extraordinara cu Madalina Cocan, care mi-a fost mentor. Am luat foarte in serios resursele alocate pentru noi in cadrul programului si ne-am dorit sa avem rezultate concrete, palpabile. Asadar, am apasat pedala la maxim si am obtinut niste rezultate senzationale. In primul rand am obtinut un produs sanatos si delicios cu care am avut onoarea sa hranim niste familii minunate, al caror feedback extraordinar ne fac sa privim cu nerabdare si entuziasm anul viitor. In al doilea rand, am construit din forte proprii un centru de sacrificare pe care ulterior l-am autorizat, depasind astfel, principala bariera de intrare pe piata a micului producator, atat din punct de vedere al costurilor cat si al legislatiei care este neclara. Iar in al treilea rand, am pus bazele unei retele de distributii moderne, bazata pe Facebook, care are toate sansele sa devina cea mai tare solutie de vanzare pentru micul producator si consumatorii interesati de produse locale, proaspete si sanatoase. A fost un an EPIC!
Premiul il vom investi intr-o camera de racire rapida care ne va creste capacitatea de procesare si calitatea carnii. Totodata, vom investi in mai multe echipamente necesare eficientizarii si imbunatatirii proceselor de productie si procesare.
Mai multe detalii despre antreprenoarele din program, precum si inregistrarea evenimentului sunt disponibile pe https://www.impacthub.ro/ewa-empowering-women-in-agrifood/.
Despre EWA – Empowering Women in Agrifood
EWA este un program dezvoltat de EIT Food pentru un total de 50 de femei antreprenor din 5 tari europene (Cehia, Portugalia, Romania, Spania si Turcia) si este implementat in Romania de Impact Hub Bucharest.
Despre Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 3 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.
Despre EIT Food
Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeana in 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare si inovare al Uniunii Europene.
EIT Food este un consortiu pan-European care activeaza in zona antreprenoriatului si inovatiei in sectorul agroalimentar. Membrii comunitatii EIT Food sunt actori la nivel global in industria alimentara: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare si universitati din 13 tari.