Portal Rural – Casa Satului Tău!

Vinul Adamclisi – o noua denumire de origine protejata (DOP) pentru Romania

Distribuire rapidă:

Vinul Adamclisi – o noua denumire de origine protejata (DOP) pentru Romania

Comisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a vinului „Adamclisi” din Romania in Registrul denumirilor de origine protejate (DOP). „Adamclisi” este o denumire care se refera la vinuri albe, roze si rosii produse intr-o zona viticola foarte veche din regiunea Dobrogei. Datorita caracteristicilor pedologice si climatice, vinurile produse in zona au arome in general fructate si corpolenta medie.



Astfel, numarul vinurilor romanesti protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 53. Aceasta noua denumire se va adauga celor 1.170 de denumiri de origine protejate vinicole inregistrate deja. Lista acestora este disponibila in baza de date eAmbrosia.

Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternica legatura cu regiunea din care provin. Alte certificari mai sunt indicatie geografica protejata (IGP) sau indicatie georgrafica (IG).

Cererea de inregistrare a denumirii a fost depusa la O.N.V.P.V. ca autoritate competenta responsabila si a fost transmisa de aceasta la Comisia Europeana prin intermediul sistemelor oficiale de comunicare, in conformitate cu legislatia europeana specifica, in scopul analizarii, inregistrarii si acordarii protectiei acestei denumiri.

Prin inregistrarea sa, denumirea de origine protejata Adamclisi a fost astfel inscrisa in Registrul indicatiilor georgrafice disponibil la nivelul Uniunii denumit e-Ambrosia, baza de date care reuneste indicatii geografice protejate existente in spatiul european provenite din toate statele membre.

Noua denumire de origine protejata DOP ADAMCLISI se alatura celor 52 de denumiri protejate pentru vinuri DOP si IGP pe care Romania le are inregistrate si incluse in baza de date eAmbrosia, pentru care au fost intocmite caiete de sarcini ale produsului continand conditiile specifice de obtinere ale vinurilor care utilizeaza numele acestor denumiri de origine protejate si au fost comunicate Comisiei Europene de catre autoritatile nationale responsabile cu aplicarea legislatiei din domeniul denumirilor de origine si indicatiilor geogrfice pentru vinuri.

DOP Adamclisi este denumirea de origine controlata care evoca regiunea viticola foarte veche aflata in zona geografica a Dobrogei, areal geografic de unde se obtin vinuri albe, roze si rosii produse intr-o arie precis delimitata printr-o nominalizare a unor anumite localitati, in care sunt prezente o serie de caracteristici pedologice si climatice favorabile culturii vitei de vie si obtinerii vinurilor de calitate care au trasaturi calitative superioare, distincte, tipice pentru aceasta arie de productie.

Vinurile care utilizeaza numele unor denumiri de origine protejate beneficiaza de recunoasterea calitatilor deosebite intrucat acestea sunt produse care au o puternica legatura cu aria din care provin, mai exact cu aria geografica de productie, au anumite particularitati de productie rezultate prin practici oenologice specifice, tehnologii de cultura aplicate, randamente de productie vitivinicola stabilizate la anumite valori maxime ori specificatii particularizate de etichetare/ambalare la comercializarea lor in piata catre consumator.

Vinurile au o arie de productie delimitata in mod precis si fara echivoc, au anumiti parametri fizico-chimici specifici la momentul punerii in consum, se obtin doar din anumite soiuri de struguri de vinificatie la anumi tnivel de productie permis si se remarca organoleptic gustativ si olfactiv prin caracteristici fructate (fructe de padure, cirese negre amare, prune uscate, coacaze negre, fructe tropicale), florale (floare de soc), ori trasaturi precum catifelare, corpolenta ori prospetime.

Vinurile sub denumirea de origine protejata Adamclisi sunt incluse in lista celor 1.170 de denumiri de vinuri inregistrate deja la nivelul Uniunii, cu denumire de origine protejata DOP, care au recunoastere prin protectie fiind particularizate prin notiuni precum denumire de origine protejata ori indicatie geografica protejata, simboluri ale unei perceptii calitative superioare a produsului in viziunea consumatorului rezultate dintr-un cumul de factori climatici specifici ariei de productie si factori umani care datoreaza exclusiv acestor vinuri obtinerea acelor trasaturi superioare, aparte si distinctive.

Arealul Adamclisi este un mai vechi areal viticol atestat documentar de pe teritoriul Romaniei din zona geografica a Dobrogei.

Arealul Adamclisi este situat pe cel mai inalt platou din S-V Dobrogei, fata de arealele din proximitate Oltina si Murfatlar. Aceasta pozitionare, dar si faptul ca solurile de aici sunt cernoziomice, fata de arealele vecine, unde loess-ul este predominant, face ca vinurile rosii din Adamclisi sa aiba o corpolenta medie si diferite arome primare pregnante (fructuozitate), precum cele de fructe uscate afumate, fructe de padure, iar vinurile albe sa aiba nuante accentuate minerale, datorita solurilor tip rendzine si regosoluri cernoziomice.

Platoul Adamclisi, predominant cernoziomic, cu depozite de calcar la adancimi de pana la 0,80 m si cu o compozitie bogata in fier si magneziu, precum si insolatia efectiva care depaseste 1 800 ore/an permit obtinerea de vinuri albe fructate, dar si florale, si dau o buna corpolenta si vinurilor rosii care, spre deosebire de vinurile din DOP Murfatlar, au taninuri catifelate, blande, ce tempereaza asprimea specifica soiului.





Studiile pedologice si agrochimice realizate de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar releva pentru perioada 1975-1980 infiintarea si exploatarea unei suprafete considerabile cu vita de vie aflate in localitatea Adamclisi, defrisata multi ani mai tarziu (2000-2001), cu suprafete care au fost plantate ulterior cu soiuri nobile, suprafetele in cauza fiind distincte de arealele vecine cu DOC Murfatlar si Oltina, avand diferente uneori semnificative in privinta conditiilor de mediu.

Spre deosebire de arealele Murfatlar si Oltina, vecinatatea Adamclisi cu zonele cu padure adiacente arealului favorizeaza o mai buna repartitie a ploilor, benefica in perioada de vegetatie pentru toate soiurile.

Comparativ cu arealul invecinat Oltina, care este situat chiar pe malul Dunarii, in Adamclisi fenomenul ceturilor este mult mai rar, motiv pentru care, beneficiind de o buna insolatie, mersul coacerii respectiv ajungerea la maturitatea deplina se realizeaza mult mai devreme, strugurii acumuland cantitati de polifenoli si de antociani care sunt peste limitele celor din arealele invecinate, astfel vinurile devenind rotunde, catifelate, cu arome de fructe de padure si de condimente (vinuri rosii) sau proaspete, onctuoase, cu aroma de fruct tropical si de fagure de albine (vinuri albe).

Caracteristicile vinurilor albe si rosii sunt determinate de factori precum numarul zilelor insorite din an (medie de 300 de zile/an), de solurile de tip cernoziomic cu carbonati la suprafata, aprovizionate cu elemente nutritive de prima necesitate pentru vita de vie, si de dispunerea arealului Adamclisi pe platoul continental de S-V al Dobrogei, la distanta tocmai optima de Marea Neagra, dar si de Dunare, care tempereaza fenomenul de canicula, temperaturile maxime ale zilelor de vara fiind optime pentru acumularea zaharurilor, noptile cu roua fiind practic inexistente din cauza vanturilor specifice.

Solurile bogate in saruri ferice, formate pe calcare si gresii calcaroase, in soluri brun-roscate, favorizeaza o foarte buna acumulare de antociani ce se reflecta in intensitatea coloranta a vinurilor rosii si in gustul lor usor mineral, care contribuie la un postgust lung si amplu al vinurilor rosii.





Calitatea vinului este asigurata de profesionisti cu competente in obtinerea vinurilor, pastrand traditia, dar utilizand in acelasi timp tehnologii inovatoare in viticultura si in productia de vin.

In majoritatea plantatiilor (localizate in principal pe terenuri deluroase, amenajate in terase cu inclinatie moderata), producatorii intretin plantatiile viticole prin taiere mixta. Acest tip de taiere, in combinatie cu solurile bogate in humus si minerale, asigura productia de vinuri tipice din arealul DOP Adamclisi.

Productia de vinuri este permisa incepand din al treilea an de productie a strugurilor, pentru a mentine specificitatea DOP Adamclisi, obtinandu-se astfel vinuri cu o acumulare foarte buna de zaharuri, de antociani si de polifenoli si cu o tarie alcoolica constanta de peste 12,5 % – 13 % vol.

Tipul de sol (depozite de loess si calcar favorabile in special vinurilor rosii) a permis de-a lungul timpului o intretinere specifica a plantatiilor viticole, la care s-a adaugat in ultimii ani utilizarea de material saditor certificat, adaptabil la conditiile pedoclimatice ale arealului Adamclisi, mai exact altoiuri ale unor clone si portaltoi foarte productivi cu potential ridicat de rezistenta la veri uscate si calde si la ierni aspre cu vanturi puternice.





Climatul si solurile specifice pentru Adamclisi dau vinurilor produse in arealul Adamclisi o tipicitate proprie, diferita de a vinurilor obtinute in arealele invecinate.

Vinurile albe au culori care variaza de la cea a paiului de grau copt pana la galben cu irizatii verzui, cu arome intense de flori de lamai si de vita de vie, pana la arome de ananas si de banane, caracteristici determinate de radiatia solara persistenta din areal.

Vinurile rosii/roze au culori care variaza de la roz pal la rosu rubiniu sau rosu violaceu, cu un echilibru intre aciditatea tartrica si continutul de alcool, olfactiv cu caracter specific de prune usor afumate, fructe negre de padure, arome si gust de ardei verde si piper, combinat cu puternice arome de migdal prajit sau cirese negre amare de padure. Vinurile rosii au acumulari bune de antociani.

Vinurile albe si roze au o structura echilibrata, buna aciditate, acumulari bune de zaharuri si polifenoli in termen scurt de la debutul coacerii, iar expunerea S-E a plantatiei in conditiile unui numar mare de zile insorite si ale unui regim echilibrat de precipitatii, la care se adauga si solurile cu un continut mijlociu/mare de humus si de elemente nutritive, favorizeaza buna maturare a strugurilor. Acumularile de antocian, de polifenoli si de zaharuri dau vinurilor echilibru si arome complexe, favorizate si de faptul ca in plantatie nu se face desfrunzirea, ci doar un carnit neagresiv in iulie-august, asigurand strugurilor o masa vegetativa producatoare de hrana bogata si conservand potentialul aromatic.

Exit mobile version