Portal Rural – Casa Satului Tău!

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor

Distribuire rapidă:

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor



Zoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers.

Statul sprijina activitatea de supraveghere, prevenire si control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a bazei tehnico materiale, a resurselor financiare necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii in domeniul sanitar veterinar.

Medicii veterinari in colaborare cu autoritatiile locale, cu crescatorii de animale, cu operatorii din domeniul alimentar, au actionat si vor actiona si in viitor cu competenta, profesionalism si fermitate pentru a impune respectarea legii, intervenind prin mijloace profilactice sau de combatere, in toate cazurile de aparitie a unor boli transmisibile, pentru apararea sanatatii animalelor, sa previna transmiterea de boli de la animale la om, contribuind astfel la apararea sanatatii publice, in protejarea mediului. precum si in alte prioritati economice si sociale.

In functie de agentul patogen care le produce, zoonozele pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

    • zoonoze virale – (gripa, rabia, variola, febra aftoasa);
    • zoonoze bacteriene – (antrax, tuberculoza, salmoneloze, stafilococi, clostridii, infectii colibacilare, bruceloza, campilobacterioza, rujetul, leptospiroza, pasteureloza, morva);
    • zoonoze produse de prioni – (encefalopatiile spongiforme transmisibile);
    • zoonoze produse de ricketsii si clamidii – (febra butonoasa, febra Q);
    • zoonoze micotice – (dermatofitoze);
    • zoonoze parazitare – (giardioza, ascaridioza, teniaza, trichineloza, cisticercoza, hidatidoza, toxoplasma, toxocaroza, fascioloza, sarcocistoza, cenurozele).



Riscul de contaminare a omului este posibil prin:

    • contactul direct cu animalele bolnave sau purtatoare de germeni;
    • manipularea inadecvata a produselor sau subproduselor provenite de la animale bolnave (carcasele, sangele, pieile, cadavrele, lana, etc);
    • contactul cu obiecte contaminate de animalele bolnave;
    • alimentele provenite de la animale bolnave;
    • consumul alimentelor de origine animala, neexaminate de medicul veterinar, sau incorect preparate termic;
    • nerespectarea normelor generale de igiena si profilactice.



Anual sau pe termene medii si lungi sunt stabilite de catre autoritatiilor sanitare veterinare centrale si judetene strategii si programe care sa asigure statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, corelatia dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si pentru asigurarea conditiilor de calitate si salubritate a produselor de origine animala destinate consumului uman, avand la baza frecventa, aria de raspandire si evolutia bolilor transmisibile in randul populatiilor de animale si umane, gravitatea bolilor pentru om, supravegherea calitatii hranei animalelor si a oamenilor, dar si consecintele posibile pe plan social si economic.

Pentru implementarea acestor strategii si programe, medicii veterinari care activeaza in sectorul de stat si medicii veterinari cu libera practica, asigura o gama larga de servicii de specialitate, conforme legislatiei europene si nationale, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor si in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animala, prin:

    • efectuarea operatiunilor de supraveghere, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, prin actiuni de monitorizare clinica a bolilor, vaccinari imunoprofilactice, tratamente profilactice si curative antiparazitare, prelevarea de probe pentru supravegherea bolilor prin analize si examene de laborator;
    • aplicarea criteriile de calificare a statusului de sanatate a efectivelor de animale in relatie cu tuberculoza, leucoza enzootica, bruceloza, encefalitele spongiforme la bovine si scrapia la ovine, prin operatiuni specifice, prelevari de probe si examene de laborator;
    • implementarea normelor sanitare veterinare privind biosecuritatea, protectia si bunastarea animalelor de ferma si din exploatatiile individuale. prin evaluari si controale programate;
    • monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii;
    • monitorizarea focarelor de boala declarate, eliminarea operativa a animalelor bolnave, executarea dezinfectiilor si a altor actiuni specifice in vederea stingerii focarelor respective;
    • monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind utilizarea medicamentelor, cu prioritate a antibioticelor si a produselor antiparazitare, a furajelor medicamentate, precum si a circulatiei acestora;
    • implementarea legislatiei comunitare privind clasificarea unitatilor de industrie alimentara in baza analizei de risc, a obiectivelor identificate, in conformitate cu activitatile lor specifice, prin evaluari anuale, incadrarea in categoria de risc si monitorizarea progreselor acestora;
    • imbunatatirea sistemului de inspectii si control in domeniul cresterii animalelor si a sigurantei lantului alimentar, prin promovarea unui sistem de informare, educare si consultanta de specialitate a operatorilor economici, care sa genereze cresterea calitatii activitatiilor si a serviciilor acestora, prin:
        • monitorizarea exploatatilor de animale, care furnizeaza materii prime pentru unitatile de procesare;
        • indeplinirea conditiilor generale de functionare si de igiena a unitatilor de profil;
        • asigurarea conditiilor optime la receptie, la procesare, depozitare, expunere si desfacere a materiilor prime si a produselor finite;
        • existenta documentelor care atesta originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor si efectuarea actiuniilo D.D.D;
        • etichetarea produselor, cu informarea corecta privind componentele acestora.
    • supravegherea prin analize de laborator a calitatii si salubritatii, materiilor prime, produse culinare, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, contaminanti si pesticide, monitorizarea alimentelor care contin organisme modificate genetic si teste de sanitatie pentru supravegherea starii de igiena a unitatilor;
    • implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe, sau in mass-media locala si centrala, prin punerea la dispozitia publicului a informatiilor de interes general, a actelor normative componente a legislatiei specifice, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara;
    • comunicare si colaborare cu autoritatiile centrale si locale, implicate, cu asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul protejarea sanatatii animalelor si a populatiei in contextul dezvoltarii economice si sociale.



Un rol important pentru prevenirea si combaterea zoonozelor, revine autoritatiile locale, crescatorii de animale, operatorii din domeniul alimentar si nu in ultimul rand populatiei, avand obligatii in implementarea actiunilor de protejarea a sanatatii animalelor prin masuri de profilaxie generala, de profilatie specifica, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca riscul contaminarii este redus la minim, responsabilitati care se refera la:

    • modernizarea cresterii animalelor in exploatatii comerciale (ferme) care sa asigure cerintelor optime de biosecuritate, igiena, protectie si bunastare;
    • colaborarea cu medicii veterinari, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor (bovine, ovine, caprine, porcine si canine) existente in exploatatie, actiune cu motivatii din punct de vedere srategic, de ordin sanitar veterinar si de ordin zootehnic asigurand o supraveghere si control privind :
        • miscarea interna si internationala a animalelor;
        • activitatea de supraveghere a exploatatiilor de animale;
        • controlul si profilaxia bolilor transmisibile la animale si de la animale la om;
        • supravegherea rezidiilor si a altor deseuri animaliere;
        • asigurarea conceptului de securitate alimentara si trasabilitate;
        • sistemul de subventii, prime si despagubiri pentru animale.
    • sa permita medicului veterinar monitorizarea starii de sanatate a animalelor din proprietate si sa anunte cazurile de imbolnaviri sau de mortalitati la speciile pe care le au in proprietate;
    • sa respecte dispozitiile autoritatii veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile;
    • sa asigure normelor de protectie si bunastare a animalelor, privind protectia sanitara a exploatatiei, adapostirea, hranirea, adaparea si a normelor de microclimat;
    • sa respecte legislatia privind gestionarea animalelor de companie (caini, pisici, dihori, etc.) animale care constituie un real pericol prin transmiterea unor boli grave la alte animale si la oameni, precum si prin agresarea fizica a populatiei;
    • sa respecte interdictia taierii animalelor in scopul comercializarii carnii sau produselor rezultate pentru consum public, in alte locuri sau spatii decat cele autorizate sanitar veterinar;
    • sa prezinte probe de carne de la porcii sacrificati in gospodarie, sau vanat impuscat (mistret, urs) pentru efectuarea examenul trichineloscopic, de catre medicii veterinari din cadrul circumscriptilor sanitare veterinare de la nivelul municipilor, oraselor si comunelor din judet;
    • sa efectuieze curatirea mecanica si dezinfectia adaposturilor, a actiunilor de deratizare si demustizare, cu unitati si personal de specialitate;
    • sa colecteze cadavrele si deseurile animaliere in vederea transportului cu sprijinul autoritatilor locale, la unitatea de distrugere Protan;
    • educatia sanitara a populatiei, a personalului care lucreaza cu animalele si consuma produsele obtinute de la acestea prin:
        • achizitionarea alimentelor, in special a carnii, a laptelui, a pestelui si a oualor, numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, evitand comertul ”stradal”;
        • evitarea consumului de produse si subproduse de origine animala necontrolate sanitar vetrinar sau nepreparate termic;
        • asigurarea igienei corporale pentru animalele si a mediului in care habiteaza acestea;
        • efectuarea deparazitarilor periodice interne si externe si a vaccinarilor anuale a acestora.

Dr. Pentea Ioan Viorel

Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

Exit mobile version