Portal Rural – Casa Satului Tău!

GAL-urile vor fi sprijinite in continuare pentru a contribui la dezvoltarea zonelor rurale din Romania

Distribuire rapidă:

GAL-urile vor fi sprijinite in continuare pentru a contribui la dezvoltarea zonelor rurale din Romania

Conferinta internationala privind implementarea abordarii LEADER/CLLD, organizata de Federatia LEADER Romania, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a debutat luni, 5 octombrie 2020, la Eforie Nord, temele de interes fiind dezvoltarea guvernantei la nivel local in contextul noilor politici de dezvoltare rurala.Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian Oros, a declarat ca, pentru viitoarea perioada de programare – post 2020, Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala, tinand cont de nevoile identificate in teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea ca vom avea aceeasi relatie fructuoasa si GAL-urile vor ramane un partener important al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din Romania”, a adaugat ministrul Oros.

Alaturi de ministrul Oros, la eveniment au avut interventii online omologul sau bulgar, dna. Desislava Taneva, oficiali ai Uniunii Europene, iar membri ai Autoritatii de Management pentru PNDR, precum si reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala si ai diverselor organisme, asociatii si organizatii europene implicate in dezvoltarea rurala au sustinut, de asemenea, prezentari.

Reprezentantii celor doua parti au convenit asupra importantei instrumentului LEADER in dezvoltarea locala, in crearea de locuri de munca, in sprijinirea unei economii verzi si digitale, subliniind totodata necesitatea colaborarii dintre state in incercarea de a proteja interesele fermierilor.

Evenimentul, menit sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale dintre Romania si Bulgaria, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, informatii si bune practici se va desfasura in doua etape, participantii continuand lucrarile reuniunii la Albena (Bulgaria), in perioada 6-7 octombrie.

In a doua parte a zilei, ministrul Adrian Oros a avut o intalnire bilaterala cu secretarul de stat din Bulgaria, Lozana Vasileva. Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme precum prioritatile viitorului Plan National Strategic, necesititatea mentinerii sprijinului cuplat voluntar si a ajutorului national tranzitoriu, aspecte despre Pactul verde european (Green Deal). Cei doi demnitari au cazut de acord ca atat Romania cat si Bulgaria prezinta aceleasi specificitati din punct de vedere agricol si este important sa isi sustina punctele de vedere comune, in beneficiul ambelor parti.

MADR – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

AFIR participa in perioada 5 – 7 octombrie 2020 la Conferinta Internationala pentru implementarea LEADER/ CLLD

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Mihai MORARU, participa la Conferinta Internationala pentru implementarea LEADER/ CLLD – community-led local development (Dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii), care se desfasoara atat in Romania, cat si in Bulgaria, in perioada 5 – 7 octombrie 2020. Evenimentul se bucura de o participare la nivel inalt, fiind prezent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din tara noastra, Adrian OROS, ministrul Agriculturii din tara vecina, Desislava TANEVA, precum si alti oficiali ai celor doua ministere de resort.

Evenimentul organizat de catre AFIR, impreuna cu Federatia LEADER Romania, la Eforie Nord, se bucura de prezenta unor inalti oficiali ai Comisiei Europene. Alocutiunile de deschidere a Conferintei pentru implementarea LEADER au fost sustinute de catre Janusz WOJCIECHOWSKI, Comisarul european pentru Agricultura si de catre ministrii Agriculturii din cele doua tari.

„Despre LEADER stim cu totii ca este el insusi o abordare inovativa in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala a Uniunii Europene. De asemenea, experienta a aratat ca LEADER poate juca un rol important in colectarea unor raspunsuri la problemele rurale vechi si noi, devenind cu soi de laborator pentru consolidarea capacitatilor locale si testarea unor modalitati noi de satisfacere a nevoilor comunitatilor rurale. In viitoarea perioada de programare financiara, post 2020, GAL-urile vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare locale, tinand cont de nevoile identificate.” a declarat ministrul Agriculturii, Adrian OROS.

Intalnirea bilaterala este menita sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale din zona Balcanilor, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, de informatii si de bune practici. In acelasi timp, scopul evenimentului este de a incuraja si de a sprijini autoritatile din statele membre participante sa creeze conditiile necesare pentru utilizarea in mod corect si eficient a instrumentelor specifice dezvoltarii locale in acordurile de parteneriat si de includere a acestora in cadrul programelor aferente.

LEADER (Liaison entre actions de développement de l’économie rurale), anume Legaturi intre actiunile de dezvoltare a economiei rurale este o initiativa a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurala initiate la nivel local, in vederea revitalizarii zonelor rurale si crearii de locuri de munca. Programul LEADER reprezinta o abordare care ofera noi oportunitati de dezvoltare rurala punand bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, dezvoltarii mediului economic si imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale.

Prezent la aceasta intalnire Directorul general al AFIR, Mihai MORARU, a tinut sa precizeze: „Atat Romania, cat si Bulgaria au un trecut comun de-a lungul istoriei si, chiar evenimentul de azi este dovada ca am pasit impreuna si in ceea ce priveste dezvoltarea rurala.

Mi-as dori ca, in viitoarea perioada de programare financiara, Strategiile de Dezvoltare Locala (SDL) sa fie mult mai aplicate catre nevoile reale ale comunitatilor. Grupurile de Actiune Locala trebuie sa devina un pivot pentru perioada urmatoare si sa contribuie la punerea in valoare a satului romanesc.”

Pe durata primei zile a evenimentului international au fost dezbatute in format bilateral teme de interes, precum: importanta LEADER in cadrul strategiei Form to Fork, Sate inteligente, unde va fi prezentat proiectul Smart Rural 21.

„A hrani o populatie atat de numeroasa in lume este o mare responsabilitate. Suntem intr-un punct critic, de inflexiune. Obiectivul Farm to fork (din ferma in farfurie), adica hrana de calitate, este o provocare foarte mare pentru noi toti.” a mai precizat Mihai MORARU, Directorul general al AFIR.

Totodata, subliniem importanta participarii la conferinta a mai multor Grupuri de Actiune Locala (GAL) din cele doua state membre, beneficiarii reali ai acestui eveniment international.

Un rol important in derularea evenimentului il au discutiile intre participanti cu privire la temele abordate, dezbateri organizate in trei grupuri tematice: Sate inteligente, Abordari inovatoare teritoriale, Elaborarea unor propuneri de catre Comisia Europeana cu privire la subiectele discutate.

Precizam faptul ca evenimentul este organizat in conformitate deplina cu normele in vigoare privind sanatatea publica din Romania si Bulgaria, in contextul pandemiei de COVID-19.

AFIR – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

Exit mobile version