Portal Rural – Casa Satului Tău!

CE solicita Romaniei sa combata exploatarea forestiera ilegala si sa protejeze mai bine padurile aflate pe siturile Natura 2000

Distribuire rapidă:

CE solicita Romaniei sa combata exploatarea forestiera ilegala si sa protejeze mai bine padurile aflate pe siturile Natura 2000

Comisia Europeana indeamna insistent Romania sa puna in aplicare in mod corespunzator Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea si introducerea pe piata UE a produselor obtinute din busteni recoltati in mod ilegal. Autoritatile nationale nu au fost in masura sa verifice efectiv operatorii si sa aplice sanctiuni corespunzatoare.

Inconsecventele din legislatia nationala nu permit autoritatilor romane sa verifice cantitati mari de lemn recoltat ilegal. In plus, Comisia a constatat ca autoritatile romane gestioneaza padurile, inclusiv prin autorizarea exploatarii forestiere, fara a evalua in prealabil impactul asupra habitatelor protejate, dupa cum se prevede in Directiva privind habitatele si in Directiva privind evaluarea strategica de mediu.

De asemenea, exista deficiente in ceea ce priveste accesul publicului la informatiile privind mediul din planurile de gestionare a padurilor.

Comisia a constatat, de asemenea, ca unele habitate forestiere protejate au disparut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezinta o incalcare a Directivei privind habitatele si a Directivei privind pasarile.

Dupa ce a analizat in detaliu argumentele prezentate de Romania in urma unei scrisori de punere in intarziere trimise in februarie 2020, Comisia a ajuns la concluzia ca problemele de la fata locului nu au fost solutionate. Prin urmare, Comisia emite in prezent un aviz motivat. Daca Romania nu ia masuri in termen de o luna, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in legatura cu acest caz.

Comisia Europeana

Exit mobile version